Închide

Primăria dă undă verde centrului de monitorizare a calității aerului al UBB. Obiectivul evaluat la 20 de milioane de euro va fi construit pe strada Uliului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 13, 2021 0 315

Un centru unic la nivel europen evaluat la 20 de milioane de euro, așa a fost descris de prorectorul Dan Lazău centrul de monitorizare a calității aerului pe care Universitatea Babeș Bolyai dorește să îl construiască cu bani europeni pe o parcelă de 2500 de mp de pe strada Uliului. Proiectul urbanistic pentru ca centrul de cercetare să poată fi edificat a ajuns pe masa consilierilor locali și urmează să fie discutat la ședința din 16 iulie.

Proiectul urbanistic al noului centru pentru monitorizarea calității aerului pregătit de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) cu bani europeni pe strada Uliului a fost avizat de comisia de urbanism a Primăriei la o ședință din luna februarie. Primarul Emil Boc l-a felicitat atunci pe prorectorul Dan Lazăr pentru proiect.

Anca Șelariu de la SAA Selart Proiect (coodonator arhitect Romulus Zamfir), cei care s-au ocupat de Planul Urbanistic Zonal al viitorului centru a arătat că se dorește construirea unui centru pentru monitorizarea calității aerului pe strada Uliului, într-o zonă de urbanizare, aproape de extravilanul orașului și de pădurea Hoia. Planul Urbanistic Zonal viza instituirea pe o parcelă lungă de 2500 metri pătrați a unei zone de instituții publice unde urmează să fie amenajată o clădire de maxim 12 metri înălțime, deservită de 6 locuri de parcare, pe aproximativ jumătate din teren, restul rămânând zonă verde pentru activități în aer liber. Prin proiect se cedează și teren pentru lărgirea străzii Uliului la profil de 12 metri. Șelaru arăta că în viitorul centru urmează să lucreze un număr mic de persoane, maximum 12, din care 6 cercetători și a arătat că el nu va genera trafic pe arteră și nu va deranja vecinătățile.

Vecinii și proiectanții acestora și-au exprimat îngrijorarea că, prin felul în care e gândit proiectul, strict pe o parcelă, într-o zonă de urbanizare, ar putea să impiedice dezvoltarea pregătită de proprietarii privați din zonă. Primarul Emil Boc  i-a liniștit atunci că vor găsi deschidere la UBB pentru a continua dezvoltarea de drumuri în zonă, atunci când și ei vor veni cu un proiect de urbanizare și au mai ținut să spună că prin documentația celor de la UBB se instituie doar o zonă de instituții publice în așa fel încât să se poată edifica viitorul centru. Un proiect de 20 de milioane de euro, după cum a spus Lazăr, pregătit pentru Cluj unde nu se va lucra cu tehnologii nocive pentru vecinătăți.

Acum, „Planul Urbanistic Zonal de instituire subzonă de instituții și servicii publice și de interes public și subzonă verde în zonă de locuințe cu regim redus de înălțime, str. Uliului nr. 124; beneficiară: Universitatea „Babeș-Bolyai”” a ajuns pe masa consilierilor locali și urmează să fie discutat la ședința din 16 iunie. Inițiatorul proiectului este viceprimarul Dan Tarcea.

Proiectul a fost pus și în consultare publică pe site-ul Primăriei în luna aprilie și nu s-au mai primit alte observații, după cum arată Biroul Mass Media. Prin documentația aflată pe masa Consiliului Local, UBB a primit sarcina să planteze și 10 copaci cu circumferința de 35 cm măsurată la 1 metru de sol.

Detalii despre discuțiile de la urbanism:

UBB pregătește un centru de monitorizare a calității aerului din oraș, proiect de 20 de milioane de euro, pe strada Uliului. Riveranii sunt îngrijorați că el va sta în calea urbanizării pe care și ei o pregătesc

sursă foto: simulare centru UBB de pe Uliului, SAA Selart Proiect

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare