Închide

UBB pregătește un centru de monitorizare a calității aerului din oraș, proiect de 20 de milioane de euro, pe strada Uliului. Riveranii sunt îngrijorați că el va sta în calea urbanizării pe care și ei o pregătesc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 28, 2021 0 1000

Proiectul urbanistic al noului centru pentru monitorizarea calității aerului pregătit de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) cu bani europeni pe strada Uliului a fost avizat de comisia de urbanism a Primăriei. Primarul Emil Boc l-a felicitat pe prorectorul Dan Lazăr că lucrează și la o oră târzie și că a fost prezent la ședința de urbanism pentru a-și susține proiectul. Vecinii și proiectanții acestora și-au exprimat îngrijorarea că, prin felul în care e gândit proiectul, strict pe o parcelă, într-o zonă de urbanizare, ar putea să impiedice dezvoltarea pregătită de proprietarii privați din zonă. Boc și arhitectul șef Daniel Pop i-a asigurat că vor găsi deschidere la UBB pentru a continua dezvoltarea de drumuri în zonă, atunci când și ei vor veni cu un proiect de urbanizare și au mai ținut să spună că prin documentația celor de la UBB se instituie doar o zonă de servicii în așa fel încât să se poată edifica viitorul centru. Un proiect de 20 de milioane de euro, după cum a spus Lazăr, pregătit pentru Cluj unde nu se va lucra cu tehnologii nocive pentru vecinătăți.

Anca Șelariu de la SAA Selart Proiect (coodonator arhitect Romulus Zamfir) a cerut avizul comisiei de urbanism a Primăriei pentru proiectul UBB prin care se dorește construirea unui centru pentru monitorizarea calității aerului pe strada Uliului, într-o zonă de urbanizare, aproape de extravilanul orașului și de pădurea Hoia. Planul Urbanistic Zonal viza instituirea pe o parcelă lungă de 2500 de mp a unei zone de instituții publice unde urmează să fie amenajată o clădire, deservită de 6 locuri de parcare, pe aproximativ jumătate din teren, restul rămânând zonă verde pentru activități în aer liber. Prin proiect se cedează și 10,22 mp pentru lărgirea străzii Uliului la profil de 12 metri. Șelaru a explicat că în viitorul centru urmează să lucreze un număr mic de persoane, maximum 12, din care 6 cercetători și a arătat că el nu va genera trafic pe arteră și nu va deranja vecinătățile.

Proiectul a fost discutat la o ședință a comisiei de urbanism a Primăriei din 16 februarie, aproape de finalul acesteia, spre seară, după câteva ore bune de discuții pe alte proiecte. Primarul Emil Boc a ținut să se arate încântat de proiect și să-l felicite pe prorectorul Dan Lazăr că a rezistat la ședința de urbanism și că, deși e seară, se află tot în câmpul muncii.

Lazăr a spus că e un proiect nemaivăzut, de 20 de milioane de euro, care va propulsa Clujul în domeniul cercetării de profil pe locul 5 în Europa și că el nu va aduce tehnologii nocive pentru vecinătăți.

Arhitectul Radu Roșca, în calitate de proiectant al vecinilor din zonă, a arătat că apreciază simpatia instituțională între Primărie și UBB dar a arătat că proiectul propus pe Uliului e contrar celor de urbanizare pe care lucrează toți urbaniștii din oraș și că el păstrează parcelarul agricol și doar vine cu o clădire într-o zonă care nu e dezvoltată, prin împărțirea respectivei parcele în două, pe lățime, ceea ce reprezintă „o stângăcie urbanistică”.

Au intervenit și vecini din zonă, Sanda Teodora Iorga sau Ion Frunză și au arătat că zona are probleme cu rețelele de apă și canalizare, că strada Uliului are probleme serioase întrucât e îngustă, nu are trotuare, că ar trebui gândite drumuri în comun și pregătită o dezvoltare sustenabilă, pe o zonă, nu pe o singură parcelă. Vecinii au mai arătat că UBB face o alee de acces de 3 metri pe proprietate și au sugerat că e nevoie de accese comune cu celelalte proprietăți.

Arhitectul șef Daniel Pop sau arhitectul Adrian Iancu au venit în sprijinul proiectului UBB și au arătat că, de fapt, prin documentația PUZ nu se face urbanizare, ci doar se instituie o subzonă de instituții publice și au oferit asigurări că și vecinii, când vor veni cu un proiect de urbanizare, vor avea același drepturi. În plus, vecinii au primit recomandarea să inițieze discuții cu UBB pentru lărgirea drumului de accces prevăzut în proiect, în așa fel încât să beneficieze și ei de acesta.

În final, proiectul UBB a fost aprobat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.