Închide

Primăria cumpără "poarta" de pe Cetățuie. Consiliul Local a votat "Da" pentru achiziție

Economie by Kristina Reştea - dec. 22, 2014 0 688

 

Administrația preia pavilionul-poartă de pe Cetățuie, clădire pe care proprietarii privați se pregăteau să o vândă către o altă companie privată. Consilierii locali au votat azi pentru exercitarea dreptului de preemțiune și pentru achiziționarea clădirii monument istoric.

Administraţia locală a decis să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona un imobil monument istoric de pe dealul Belvedere, după ce reprezentanții Ordinului Arhitecților au sesizat Primăria, arătând că are şansa de a cumpăra şi reintroduce în circuitul public o clădire de pe Cetăţuia neglijată. „Pavilionul G” a fost scos la vânzare de o companie membră a grupului financiar Banca Transilvania şi Unita Turism și costă 20.000 de euro plus TVA. La această sumă se adaugă însă aproximativ 250.000 de euro (plus TVA), cheltuieli estimate pentru renovarea clădirii aflată în stare avansată de degradare. Consilierii locali au votat pentru exercitarea dreptului de preemţiune de către municipiul Cluj-Napoca pentru cumpărarea imobilului monument-istoric Pavilion G, care are două camere la parter şi gang de trecere şi etaj cu patru camere. Construcţia are 78 mp, iar terenul 219 mp, iar la costul de achiziţie se adaugă şi costurile de reabilitare, estimate la peste 250.000 de euro.  Menţionăm că antecontractul de vânzare – cumpărare între BT Leasing (în calitate de finanţator şi promitent vânzător), Unita Turism Holding (utilizator, promitent cumpărător şi vânzător) şi Intenshal, o societate cu sediu în Căpuşu Mare, înfiinţată în august 2014 (promitent cumpărător, care se angajase să reabiliteze clădirea) a fost încheiat în 3 octombrie. Intenshal s-a angajat ca la data semnării antecontractului să achite către BT Leasing un avans de 5.000 de euro plus TVA.

Reprezentanta societății care se pregătea să preia clădirea a intervenit în ședința de azi, subliniind că suma prevăzută în antecontract (cei 20.000 de euro), nu reprezintă cheltuiala finală la care se angajează administrația. “Promitentul cumpărător și-a asumat realizarea de investiții de 250.000 de euro. S-au promis din partea primăriei intervenții ample pe Cetățuie și negocieri pentru achiziții de terenuri, ceea ce, din câte știm noi, nu s-a întâmplat. Au mai fost două imobile vândute pe Cetățuie, iar în aceste cazuri primăria nu a înțeles să își exercite dreptul de preemțiune”, a menționat avocata Intenshal.

Reprezentanții administrației și-au asumat însă decizia de a-și exercita dreptul de preemțiune, iar proiectul a trecut în ședința de CL de azi. Primarul Emil Boc a ținut chiar să dea asigurări că administrația va investi în clădirea preluată. Asta cu toate că, invocând problemele privind proprietatea zonei, administrația nu a realizat concursul de soluții promis acum mai bine de doi ani pentru reabilitarea Cetățuii.

Parcul Cetăţuia a intrat în proprietatea Unita Turism Holding în noiembrie 1994, dar ulterior imobilul a făcut obiectul unor contracte translative de proprietate, actualul proprietar fiind BT Leasing Transilvania, iar Unita Turism Holding are un drept de folosinţă şi posesie. Asupra imobilului era înscris un drept de ipotecă în favoarea Băncii Transilvania. Printr-o adresă înregistrată la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj în noiembrie, BT Leasing şi-a manifestat intenţia de a vinde pavilionul G, înscris în lista monumentelor istorice, şi a solicitat să i se comunice dacă Ministerul Culturii şi Cultelor îşi exercită dreptul de preemţiune. Ministerul a refuzat să cumpere clădirea şi a transferat acest drept în favoarea autorităţii publice locale, transmiţând o adresă în acest sens către Consiliul Local în 27 noiembrie.

Citește și

 

SALVAŢI CETĂŢUIA! Tic-tac, tic-tac… Arhitecţii îi oferă Primăriei lui Boc şansa să devină “eroină” pentru o clădire istorică. Primarul se mai gândeşte

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.