Închide

Ultimul "centru de cartier", înainte de era noului PUG: "proiect elegant şi civilizat" vs "oportunism de joasă speţă"

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 23, 2014 0 884

 

Un imobil mixt de locuinţe, cu spaţiu comercial şi birouri, de cinci etaje (cu retrageri) va apărea pe strada Eremia Grigorescu, la nr. 122-124, într-o zonă de case, dar în care s-au ivit şi blocuri. Planul Urbanistic de Detaliu întocmit pentru proiectul încadrat în zonă de „centru de cartier” a trecut de Consiliul Local în ultima şedinţă a anului, cu câteva minute înainte de aprobarea noului PUG, în care „centrele de cartier” nu mai există. Între „urbanismul bunului-simţ” (sintagmă inventată de primar şi principiu invocat de vecinii care au încercat să se apere de fenomenul „blocuri între case”) şi investitorii care au susţinut că respectă reglementările în vigore pentru zonă, primarul a tranşat, iar Consliul Local a votat: blocul de cinci etaje are voie lângă casele (şi blocurile) din Grigorescu.

Proiectul propus pe strada Eremia Grigorescu, la nr. 122-124 are mai mulţi benefiriari (Liviu Ciupe, Ciugudean George, Irina Ferencz, Toma Coşoiu) şi prevede construirea unui imobil cu subsol, parter şi cinci etaje, din care ultimele trei retrase succesiv. Planul Urbanistic de Detaliu a fost realizat conform încadrării în UTR CC1 – zona centrelor de cartiere, cu echipamente publice şi servicii de interes general. Menţionăm că Unitatea Teritorială de Referinţă (zonă care respectă un anume set de reglementări) „Centru de cartier” nu mai există în noul PUG, dar în ultimii ani a permis câteva proiecte cu indici foarte favorabili construirii, dacă beneficiarul promitea să rezerve şi spaţii de servicii. În realitate, „centrele de cartier” au adus aglomerări de locuinţe în cartiere mai degrabă decât servicii de centre, iar în noul PUG un astfel de UTR nici nu mai apare.

La şedinţa de Consiliu Local în care PUD-ul Grigorescu a apărut pe ordinea de zi au venit vecinii nemulţumiţi de apariţia blocului într-o zonă unde există case, beneficiarii proiectului, dar şi avocaţi din ambele părţi.

Puteţi consulta AICI proiectul de hotărâre referitor la acest PUD

 

Soluţia pentru „izolarea” blocului: etaje retrase şi pomişori

Avocata unuia dintre vecini, vicepreşedintele EnergoBit Ştefan Gadola, a intervenit prima, menţionând că varianta clădirii de 5 etaje nu a fost supusă dezbaterii publice. „În urma dezbaterii din comisia de urbanism s-a redus regimul de înălţime, spre vecini (prin etaje retrase) şi s-a propus o plantaţie de pomi spre proprietăţile vecine. Legea nici măcar nu ne obligă la dezbatere publică, puteam sta în birou cu trei arhitecţi şi să decidem cum facem. Dar noi la Cluj am ales să prezentăm public toate proiectele, am ascultat pe toată lumea”, a încercat să explice primarul Emil Boc. „Proprietarii din acestă zonă au case, vile şi se trezesc cu un bloc în apropiere. Proprietăţile lor vor suferi în mod evident”, a mai subliniat însă avocata vecinilor viitorului bloc.

„Dacă nu promovăm un proiect de hotărâre care respectă reglementările în vigoare riscăm să ne expunem la procese. Că ne place, că nu ne place proiectul, aş face un abuz dacă aş refuza să promovez un proiect care are acoperire în legea în vigoare”, a mai spus primarul care conduce şedinţele de urbanism.

Dincolo de argumentele privind „acoperirea” legală a „centrelor de cartiere”, vecinii au sintetizat altfel situaţia din teren. „O să mă trezesc cu un bloc de 24 de metri lângă mine. Va trebui să mă mut”, a spus una dintre vecinele din zonă, prezentă la şedinţa de luni a Consiliului Local. Consiliat de şefa Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban, primarul Boc a aflat şi a dat mai departe informaţia ca argument pro-etaje: în zona de case mai este construit chiar şi un bloc de 5 etaje. „S-au respectat toate cerinţele zonei. Nu avem niciun motiv legal să împiedicăm o asemenea investiţie”, a intervenit şi Ciuban.

 

De unde priveşti urbanismul de Cluj: proiect „elegant şi civilizat” sau „oportunism de joasă speţă”?

Pentru a-i convinge pe consilierii locali să îşi dea votul pentru PUD-ul întocmit pentru viitorul bloc de 5 etaje a intervenit şi avocatul beneficiarilor în şedinţa CL.

„Se încearcă tergiversarea acestui proiect din 2009, acum beneficiarii au reuşit în sfârşit să îl prezinte în comisii. Ne-am retras faţă de vecinătăţi, avem şi etaje retrase, nu avem 8 etaje cât se permite în centrele de cartiere, s-au făcut studii de însorire”, a susţinut şi avocatul beneficiarilor Radu Şomlea, solicitând ca proiectul „elegant şi civilizat”, care ar aduce şi servicii în centrul de cartier, să nu fie blocat. Perspectiva proiectului „elegant şi civilizat” de cinci etaje îi sperie însă pe vecinii din zona de case. „Noi am spus că suntem de acord cu două etaje. Asta cu te retragi cu 2 metri faţă de vecini şi te ridici cu 5 e o găselniţă. Nouă ne aduce prejudicii. E un oportunism de joasă speţă pentru a se obţine venituri cât mai mari”, a intervenit Arpad Kosorus, un alt vecin din zonă.

După ce primarul a mai încercat o dată să convingă pe toată lumea că s-a negociat un compromis care să împace ambele tabere, proiectul a trecut la vot (15 voturi – Pentru, 7 abţineri şi 1 vot împotrivă). Proiectul blocului de 5 etaje propus în Grigorescu a fost, astfel, unul dintre ultimele proiecte aprobate în era vechiului PUG, având în vedere că în şedinţa de CL din 22 decembrie s-a dat votul pentru varianta actualizată a noilor reglementări.

 

Citeşte despre caz şi:

 

Cum se ajustează un proiect, după nemulțumirile vecinilor: blocul de 3+1 etaje devine blocul 2 + 1+ 1 etaje

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.