Închide

Prima revistă pentru operă din țară se lansează la Cluj după o sută de ani

Cultură by Mihai Prodan - dec. 28, 2017 0 654

Prima revistă dedicată operei din România se lansează la Cluj, luna viitoare.

E vorba de „Opera story magazine”, prima revistă cu conținut specific operei, ce se lansează la Cluj în 16 ianuarie, la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”.

Revista urmărește să conecteze Opera din Cluj de marele public și, arată reprezentanții instituției de cultură, „reprezintă rodul unui excelent parteneriat încheiat, pentru prima dată după un secol, între Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi cel mai înalt for de cultură al ţării, Academia Română, prin vocea Institutului de Istorie „George Bariţiu”. Revista va apărea trimestrial și urmărește să pună mai bine în lumină activitatea Operei Naționale din Cluj. „Ideea unei astfel de publicaţii, care să fie oferită cititorilor trimestrial şi care să pună mai bine în lumină activitatea acestui veritabil for de cultură şi de unitate a naţiunii, s-a conturat acum aproape o sută de ani. Atunci, unul din „Patriarhii Operei Române din Cluj”, baritonul de talie mondială Dimitrie Popovici Bayreuth, a subliniat importanţa unei reviste din care oricine să poată extrage informaţii de primă mână despre diverse paliere ale activităţii Operei: viaţa şi activitatea marilor artişti lirici, programul de stagiune de la toate operele din ţară, critica de spectacole, promovarea tinerelor talente, maeştrii din spatele scenei care pregătesc, în detaliu, fiecare reprezentaţie etc. Acest nobil deziderat se materializează însă abia acum, într-un moment simbolic pentru existenţa poporului român: intrarea în sărbătoarea Centenarului Marii Uniri”, explică instituția. Revista va include interviuri, articole de istorie, critică de spectacol, storytelling-uri, parodii culturale, prezentări de carte și altele. „Visul unui mare artist liric al scenei, din vremurile de altădată, se împlineşte, aşadar, după mult timp de aşteptare. Publicul din România, iubitor de Operă, are acum ocazia de a cunoaşte mai bine şi mai de aproape, viaţa fascinantă de pe scenă, acolo unde actul de cultură se desfăşoară după cele mai înalte criterii de profesionalism. El nu face decât să evidenţieze bogăţia de talente cu care a fost înzestrat acest popor sortit să scrie, să cânte și să creeze, tocmai în acest interval de timp, încă o pagină importantă din frumoasa sa istorie”, subliniază Opera Națională.

Instituția de cultură împlinește anul viitor 99 de ani; e prima operă națională română deschisă în țară după unirea Transilvaniei cu România, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Opera Națională din Cluj-Napoca a fost înființată în 18 septembrie 1919 și a fost inaugurată oficial în 25 mai 1920 cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi.

Citește și:

Sătui să aștepte după bani publici, oameni de afaceri din Cluj dau 11.000 euro pentru renovarea Operei. “Arătam ca în pușcăria de la Gherla acolo”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags