Închide

Prima investiție într-o micro-unitate de producție dintr-o comună din Cluj, lăudată de comisia de urbanism a județului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 11, 2021 0 1320

O făbricuță de alcool propusă de Napoca Wine Shop în satul Hodău din comuna Cătina și aflată în faza de Plan Urbanistic Zonal a fost lăudată de specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean din Cluj. Laudele au mers către proiectanții de la Atelier RVD pentru partea de arhitectură a viitoarei unități de micro-producție însă cei din comisiei s-au arătat încântați că este și prima investiție din comuna Cătina care ajunge pe masa Județului.

 

Proiectul distileriei din Comuna Cătina a fost discutat la comisia de urbanism a Județului la ședința din 7 octombrie. Deja, în 2020, comisia a avizat studiul de oportunitate iar acum proiectul a ajuns la faza Planului Urbanistic Zonal. Arhitectul Rareș Drăgan, de la biroul RVD, a explicat comisiei că prin documentație se introduce în intravilan o suprafață de peste 6000 de mp din satul Hodaie, comuna Cătina (aflată la 60 de kilometri de Cluj – Napoca şi 35 km sud – est de Gherla) pe care se propun reglementări în așa fel încât să se construiască o unitate de micro-producție de alcool cu trei corpuri (unul de tip hală, o construcție parter și una cu parter plus etaj) care vor fi deservite de un spațiu de socializare acoperit pentru vizitatori. Beneficiarul investiției este Napoca Wine Shop. Dragăn a spus că viitoarea făbricuță se va construi cu materiale tradiționale din Transilvania pe care deja investitorul, sfătuit în acest sens de echipa de proiectare, le-a adunat din demolari și alte surse. Prin regulamentul PUZ-ului, proiectanții au și dorit să se asigure că făbricuța va arăta ca în simulările făcute de ei. „Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcţiunii acestora, caracterului zonei. Arhitectura clădirilor va exprima caracterul programului şi se va subordona nevoii de încadrare în peisaj. Se vor folosi materiale cu specific local: lemn, caramida, piatra, tamplarii din lemn. Se accepta beton aparent si otel corten. Se interzic materialele: invelitoare din tabla metalica – imitatie tigla, fatade din panouri metalice vopsite, policarbonat, placaje ventilate compozite, tamplarie PVC alba, sticla reflectorizanta, elemente si accesorii din inox. Se interzic culorile stridente”, s-a arătat în regulamentul PUZ-ului.

 

 

Singura îngrijorare exprimată de specialiștii din comisia de urbanism s-a legat de zona exterioară acoperită, aceștia interesându-se dacă nu cumva intenția este de a transforma obiectivul într-unul unde se vor organiza evenimente cum sunt nunțile.

Drăgan a explicat comisiei că în primul corp de tip hală va funcționa o distilerie deservită de spații de depozitare și ambalare, în corpul doi vor fi Anexe și depozitare iar construcția va fi deschisă către curtea interioară pe o latură în timp ce în corpul 3 va funcționa zona de socializare unde se vor organiza degustări de vinuri și alte produse alcoolice pentru vizitatori.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, dar și alți specialiști din comisiei l-au felicitat pe proiectant, în primul rând pentru că aduce pe agenda comisiei primul proiect de investiții pentru o unitate de microproducție în comuna Cătina dar și pentru propunerile făcute pe partea de arhitectură pentru viitoarea făbricuță gândită să se integreze în rural.

Proiectul a fost avizat cu unanimitate în comisie iar proiectanțiilor li s-a urat succes ca obiectivul să arate așa cum a fost desenat în randările prezentate comisiei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare