Închide

Președintele Iohannis transmite mesaj la Cluj: după 25 de ani de reforme și miliarde de euro investiți, dezvoltarea din agricultură se lasă așteptată. Între timp, jaful din irigații se vede din avion

EconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 15, 2015 0 475

Președintele României Klaus Iohannis transmite mesaj public unei universități clujene care împlinește astăzi aproape un secol și jumătate de la înființare.

Iohannis a transmis azi un mesaj cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înființarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, citit de consilierul de stat Ligia Deca.

Iohannis arată în mesajul său diplomatic că după un sfert de secol de reforme și miliarde de euro investiți în agricultură, dezvoltarea sustenabilă a acestui sector de activitate „întârzie să apară”. „Din păcate, după 25 de ani de reforme şi miliarde de euro investiţi, dezvoltarea sustenabilă întârzie să apară în agricultura şi satul românesc. Modernizarea agriculturii şi reformarea sa ca motor de creştere economică sunt esenţiale”, a transmis Iohannis. Soluția ar fi, în opinia sa, iniţiativă privată, de mici industrii şi ferme familiale,  modernizare tehnologică şi infrastructură adecvate.

Mesajul e citit pe Calea Mănăștur, în sediul USAMV, la 40 de kilometri de unul dintre cele mai clare jafuri din sistemul de agricultură al Clujului: la 40 de ani de la implementare, sistemul de irigații din județ, ce funcționa în câmpia comunei Mihai Viteazu și deservea zeci de hectare, e părăginit iar de aici s-a furat tot ce s-a putut fura. Sistemul de irigații pe sute de hectare, aflat acum în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, deservea municipiile Turda și Câmpia Turzii, dar și comunele Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna. Sistemul a fost amenajat între 1968 și 1972 pe 5.720 de hectare, cu o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, mai multe staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi.

Cum pierde România sute de milioane de euro pentru sisteme de irigații inexistente

„De curând am anunțat lansarea unei largi consultări publice pe tema educației. Sunt convins că vom găsi în cadrul comunităţii academice parteneri de încredere în acest demers. Avem nevoie de o viziune modernă, cu obiective clare, cuantificabile şi pe termen lung, de măsuri concrete şi de un cadru normativ stabil, bazat pe principii agreate şi susţinute de toți cei implicați în sistemul de învățământ, dar și de întreaga societate. Această nouă viziune trebuie corelată cu priorităţile pe termen lung ale României, iar relansarea sectorului agricol şi specializarea inteligentă în domeniile conexe sunt esenţiale pentru acest deziderat”, a mai transmis Iohannis.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu