Închide

Preşedintele clujean al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi: „Sectorul rezidențial și al clădirilor publice este rămas în urmă, dominat de problema prețului cel mai mic”

ActualitateSinteză știri locale by Actual de Cluj - aug. 18, 2018 0 947

 

Dacă pe piaţa birourilor dezvoltatorii şi administratorii au făcut eforturi să ridice standardele şi să îşi certifice imobilele, împinşi de concurenţa din piaţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre piaţa locuinţelor. Cererea e mare şi oferta încă nu face faţă. Sectorul rezidențial și al clădirilor publice este dominat de problema prețului cel mai mic, calitatea slabă a lucrărilor și nerespectarea standardelor tehnice, spune Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român pentru clădiri verzi, citat de revista Arhispec.

Dorin Beu, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, directorul Laboratorului de Ingineria Iluminatului, a fost președintele Filialei Transilvania a RoGBC din 2009 și a fost implicat în dezvoltarea ghidului pentru administrația locală din Cluj-Napoca referitoare la reducerea de taxe pentru clădirile verzi.

„În prezent, piața construcțiilor din România este o piață în care sectorul privat al construcției de birouri și spații comerciale este aliniat pieței europene. Conform unor studii aproape jumătate din suprafața birourilor construită în ultimul an se găsește în clădiri verzi iar majoritatea clădirilor de birouri din Cluj-Napoca și Timișoara din ultimii doi ani sunt certificate precum clădiri verzi”, spune Beu. Acesta aminteşte că în Cluj-Napoca și Timișoara există și stimulente financiare oferite prin hotărâri ale Consiliilor Locale, care acordă scutiri de taxe pentru clădiri clasa A de eficiență energetică și certificat de clădire verde. Aplicarea unor măsuri de reducere a taxelor în viitor în alte orașe precum spre exemplu Iași, va conduce la un număr tot mai mare, estimat la 60-70% în 2020.

Menţionăm că anul trecut bugetul schemei de ajutoare de minimis (cotă de impozitare redusă) a fost la Cluj-Napoca  de 900.000 lei. Suma a fost utilizat integral pentru 18 agenţi economici. Găsiţi AICI lista integrală a companiilor care au beneficiat de această reducere.

„Sectorul rezidențial și al clădirilor publice este însă rămas în urmă, dominat de problema prețului cel mai mic, calitatea slabă a lucrărilor și nerespectarea standardelor tehnice. Suntem optimiști însă că acest lucru se va schimba. Acestă schimbare are loc deja pe piața rezidențială, unde dezvoltatorii au început să dorească să se diferențieze, să pună mai mult accentul pe calitate și să răspundă cerințelor unor cumpărători mai educați și mai informați. În ultimii doi ani a crescut foarte mult numărul de clădiri rezidențiale, certificate prin sistemul „Green Homes”, dezvoltat de RoGBC. Numărul caselor unifamilare sau al apartamentelor în blocuri de locuințe certificate sau în curs de certificare „Green Homes” a depășit recent 6.000 de unități, iar acest lucru este încurajator”, spune Beu, citat de Arhispec.

Două lucruri lipsesc din piaţa locală, consideră inginerul: implicarea autorităților în proiecte publice de anvergură și o industrie locală, iar cele două aspecte sunt interconectate. „Să luăm primul aspect – lipsa proiectelor publice de anvergură – cu excepția stadioanelor, nu există proiecte de locuințe sociale, teatre, muzee, biblioteci (genul de proiecte prin care Polonia a transformat sectorul construcțiilor și a condus la apariția unei industrii extrem de competitive). Al doilea aspect – lipsa industriei locale, înseamnă lipsa inovației și implicit a investiției în cercetare pentru dezvoltarea de noi materiale de construcții sau instalații”

Citiţi AICI interviul integral

 

Sursa foto: The City of Green Buildings

Nici un comentariu

Scrie un comentariu