Închide

Cu bani de la stat, se pricepe bine să dea „tunuri”. Dubioasa afacere cu gunoi gândită de Pantelimon, făuritorul „centurii de aur” a Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 18, 2018 2 1182

Fără un plan de afaceri care să justifice oportunitatea investiției, fără acordul Consiliului Concurenței care să ateste că regiei conduse de Ion Pantelimon nu i se face un cadou din fonduri publice, administrația locală a aprobat – sărind peste dezbaterea publică – o inițiativă privind construcția unui sistem de ardere a deșeurilor, pentru rampa temporară  de gunoi a municipalității de la Pata Rât. Mai precis, regia condusă de Ion Pantelimon (RADP – Regia de Administrare a Domeniului Public) ar urma să primească din bugetul local – doar într-o primă etapă – peste 10 milioane de lei, pentru a pune în funcțiune o stație de prioliză. Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici, în Hotărârea adoptată precizându-se în mod expres că sursa de finanțare a investiției o constituie bugetul local, și nicidecum bugetul RADP. Potrivit legislației în vigoare, pentru orice infuzie de capital de stat în societățile și regiile cu activități comerciale, se solicită acordul Consiliului Concurenței, astfel încât suma atribuită din bugetul local să nu fie considerată „ajutor de stat”.

Nu există autorizație de mediu

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, RADP s-a și apucat să amenajeze terenul pentru realizarea acestei stații cu multe săptămâni înainte ca inițiativa să fie aprobată de plenul Consiliului Local, și, cel mai important, fără ca pentru această stație să existe măcar  autorizație de mediu. Atât viceprimarul Dan Tarcea, cât și reprezentantul RADP, Ion Pantelimon, au emis în spațiul public ipoteza că pentru acest obiectiv ar exista „acord de mediu”, însă, acordul de mediu vizează rampa temporară de deșeuri a municipalității, în ansamblul ei, nicidecum nu se referă la stația de ardere a deșeurilor. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Grigore Crăciun, a confirmat pentru Actual de Cluj, că pentru construcția pe care RADP a început-o deja, nu există autorizație de Mediu. „Acordul de mediu este cu totul altceva. Pentru stația de incinerare nu s-a emis autorizație de mediu”, a subliniat Crăciun. Acest lucru nu i-a împiedicat, însă, pe reprezentanții RADP să pregătească terenul, fapt ce poate lansa ipoteza că Ion Pantelimon are deja stabilit furnizorul de echipament pentru stația de incinerare, și că așa zisa „licitație” precum și procedurile de avizare/autorizare sunt pentru el o simplă formalitate.

Investesc într-o stație care peste doi,trei ani ar trebui scoasă din circuit

Și mai multe semne de întrebare în privința acestei afaceri gândite de Pantelimon apar în contextul în care există prevederi legale foarte stricte care autorizează un singur centru de colectare și depozitare a deșeurilor, la nivelul întregului județ. Este vorba despre mult așteptatul CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor), construit de Consiliul Județean și coordonat de Asociația Eco-Metropolitan, asociație din care este parte inclusiv municipiul Cluj Napoca, împreună cu toate celelalte unități administrativ teritoriale din județul Cluj. Din momentul în care CMID va deveni funcțional, peste un an-doi, toate rampele temporare din județul Cluj, precum și cele neconforme, vor fi închise, potrivit legii. La fel și rampa municipalității, coordonate acum de RADP, va fi închisă. Care este sensul unei investiții  într-o stație de ardere, în condițiile în care aceasta nu se pliază pe actualul sistem de depozitare ecologică, realizat în cadrul CMID, fiind imposibil de asimilat proiectului pe care îl derulează astăzi Consiliul Județean? Cine garantează că în toată această perioadă scurtă de funcționare, RADP va reuși să amortizeze investiția efectuată, având în vedere că nu a prezentat un plan de afaceri în sensul acesta? Sunt întrebări la care reprezentanții administrației locale nu s-au grăbit încă să ofere un răspuns. În schimb, în mediul politic roiesc speculațiile la adresa afecerilor pe care Ion Pantelimon le va derula cu gunoiul reciclabil care îi va parveni, după ce va pune în funcțiune stația de ardere. Actual de Cluj va urmări îndeaproape acest subiect urmând să revenim cu detalii și cu explicații din partea liderilor administrației locale.

Ion Pantelimon, mâna cea mai costisitoare a edilului Boc  

Șeful RADP este nimeni altul decât omul care a condus Regionala de Drumuri și Poduri Cluj, pe vremea când Emil Boc era premier al României. Din postura aceasta, Pantelimon a gestionat construcția centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida, supranumită și „centura de aur” din princina costurilor imense de realizare (de trei ori mai mari față de cât s-a estimat inițial). Cei 25 de km de centură s-au finaliat în nu mai puțin de 7 ani de la începerea lucrărilor, iar costurile au fost imense, în total aproximativ 160 de milioane de euro. Inaugurarea centurii a avut loc în octombrie, 2011, în prezența lui Emil Boc. După ce guvernul Boc a căzut, Ion Pantelimon și-a pierdut și el scaunul de șef al Regionalei de Drumuri. Imediat ce Boc a revenit la Primăria Cluj, a avut grijă să-l plaseze pe Pantelimon la șefia RADP, structură care administrează  și gestionează o bună parte din patrimoniul municipiului.

2 comentarii

  1. nu iau apararea nimanui dar stiti sigur ca CMID nu va fi gata in urm ani. si dupa ce va fi gata alun de teren vor fi o mare problema. de ce nu e bine ca primaria isi face o solutie de rezerva?
    ce facem cu gunoaiele cand rampa actuala e declarata plina si trebuie inchisa?

  2. Asta e și problema. Muntele lui Boc e plin ochi și gunoiul trebuie ars și cum CMID trebuie sa mai aștepte pentru a mai înghiți câteva zeci de milioane…. luam o stație de incinerare și otrăvi tot aerul în Cluj.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.