Închide

Președintele Academiei Române, la Cluj despre situația Europei: „momentul pe care îl trăim este tragic”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - mai 06, 2019 7 2471

Președintele Academiei Române, rectorul universității clujene „Babeș-Bolyai” Ioan Aurel Pop, face o radiografie a situației Europei în acest moment și spune că momentul pe care îl traversează Europa „este unul tragic”.

„Noi ne-am zbătut în toate deceniile noastre de captivitate , în deceniile lungi comuniste, să reintrăm în structura instituțională a Europei celei adevărate, și am reușit cu mare, greu, și când am intrat am constatat că Europa instituțională, occidentală, e în mare criză”, a spus rectorul UBB la lansarea cărții „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor”, a cunoscutului om de litere Grigore Arbore, unde a luat loc în prezidiu. „Când eram student profesorii noștri la această universitate ne atrăgeau atenția să nu devenim eurocentrici și să nu studiem istoria generală, sau istoria universală, numai prin prisma Europei, și nici occidento-centrici, adică prin prisma Europei occidentale. Erau oameni realiști, unii dintre ei apucaseră perioada interbelică, unii erau formați în perioada interbelică, și aveau un simț al echilbrului. Am mizat mult pe această europă, și mizăm în continuare. Apropo de această nouă mișcare migraționistă a lumii dinspre nordul Africii sau vestul Asiei, prin debarcările forțate în Italia se scurge o lume africană care e mânată nu doar de nevoile proprii și de anumite comandamente ale acestei lumi în care ne mișcăm”. După ce a trecut în evidență curentele naționaliste ale țărilor UE, dar și ale unor regiuni din cadrul acestora, precum și criza financiară recentă a Greciei, Pop concluzionează: „e tragic, pentru că forța unei idei, inclusiv forțai ideii europene, stă într-o educație de înaltă ținută iar Europa a transmis un mesaj excepțional de civilizație. Sper că mai avem forța unei redresări dar nu am suficient suflu ca să fac o asemenea argumentație. Forța civilizației europene nu s-a epuizat. Dar momentul pe care îl trăim este tragic și ar fi bine ca liderii politici să se dezmeticească și s-și ia răspunderea conducerii țărilor lor și a conducerii lumii în mâini serioase și puternice”.

7 comentarii

  1. Forța civilizației europene nu s-a epuizat, căci civilizația este un fenomen atât de uimitor, încât el nu se epuizează niciodată. Acesta e miracolul culturii. forța de-a se adecva oricărui timp, oricărui secol, de-a reverbera în el.

  2. Domnul din poză este de o incultură teribilă ! Cum să afirmi așa ceva, ca istoric, ca om ce gândește cât de cât !? Cred că funcțiile și cumulurile i-au luat mințile ! Stai și te tot întrebi cum de universitari serioși îl pot prezenta drept „savant”, cum de și l-au ales ca rector ? Și mai are tupeul să facă astfel de afirmații eronat construite tocmai acum, de Ziua Europei, când lideri importanți ai continentului ne aduc aerul normalității, al civilizației ! Blestemul orașului Cluj să-și etaleze în ultimele trei decenii mizeriile umane ce poartă și nume: Funar, Pop, Lechințan, Bolovan et Coo. ! Teribilă soartă pentru acest oraș ! Toată lumea se lamentează de Pata Rât, dar nimeni nu se vede dezonorat de acest stupid personaj ?

  3. Pai cine spune că asta este Europa care ne trebuie și că asta-i normalitatea acela trebuie privit ca un dezertor din ospiciu de la Socola. Oare în ce lume trăim, au distrus din temeli tot ce era romanesc, mâine se supără austrieci și ne lasă fără petrol, mâne se supără italieni și ne lasă fără curent, mâine se supără francezi și ne lasă fără mașini, mâine se supără multinaționalele sinelasa cu câteva sute de mii de oameni în șomaj asta-i Europa,pe iei ia deranjat tractorul Brașov, vagoane Arad, strungu arad UMT Timișoara semănătoare a bucuresti, Galațiul, Reșița CI CHIMICE Târgu Mureș CI CHIMICE Ișalnița nitramonia Făgărași combinați de aluminiu Slatina camtim Timișoara serele Codlea Cisnădie covoare și lista este inepuizabilă toate astea și multe altele iau deranjat pe europeni rușine că au avut tupeu sa vina pe aceste meleaguri niste neisprăviți

  4. Cine eşti tu mircea istratescu, ca să faci mizerii umane oameni mari precum Dl. Acad. Ioan Aurel Pop, Dl. Acad. Ioan Bolovan şi pe alţii? Nu ţi-e ruşine? Eu n-am auzit de tine? Ieşi la înaintare cu o operă! Se pare că eşti omul lui Dragnea şi al lui Dăncilă, pentru că Dl. Acad. Ioan Aurel Pop bine s-a referit ca răspunderea conducerii țărilor și a conducerii lumii să fie în mâini serioase și puternice. Să-ţi fie ruşine pentru faptul că într-o lume serioasă şi cu adevărat înaltă vii să arunci cu zoaiele gândirii tale. Dacă eşti omul lui Dragnea şi al lui Dăncilă nu mă supăr, dar revin-o la civilizaţia pe care te-a învăţat-o mama ta.

    • Dar tu cine esti, Vasile Lechitan?… D-l Istrate are dreptate: discursul d-lui Pop e de-a dreptul penibil, iar pentru faptul ca l-a atacat, nu inseamna ca este pro Dragnea. Apropo, vezi ca nu ai scris corect „revin-o”. Adica esti mic copil. Pune mana si invata mai intai de toate, decat sa te invete altii…

Scrie un comentariu