Închide

Premierul României , copilot pe un avion de luptă la Câmpia Turzii

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 17, 2014 0 633

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, la un zbor cu un avion american F-16 cu dublă comandă, el fiind copilot, sosind pe pistă îmbrăcat în uniformă de pilot al Forţelor Aeriene Române şi primind instrucţiuni pentru zbor, transmite agenția de presă mediafax.

US-DEFENSE-F16

Victor Ponta a ajuns, joi dimineaţă, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, pentru a participa la Ziua Distinşilor Vizitatori, care are loc în ultima zi a exerciţiului româno-american Dacian Viper 2014. Avionul F-16, pilotat de maiorul Dustin „Yoggi” Brown, a aterizat la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar premierul Victor Ponta a salutat oficialii prezenţi şi jurnaliştii din cabina avionului, făcându-le cu mâna.

Ponta urmează să participe la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014 şi va susţine un discurs.

În timpul zborului premierului, care a durat circa o oră, miniştrii Gabriel Oprea și Mircea Dușă şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au inspectat două avioane, un F-16 şi un MIG 21 Lancer.

La Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii se află şi autorităţi locale, precum şi prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan.

Premierul a ajuns pe pistă cu o maşină, fiind îmbrăcat în uniformă de pilot al Forţelor Aeriene Române şi s-a îndreptat spre un avion F-16. Avionul este unul cu dublă comandă şi va fi pilotat de un pilot american, iar premierul va sta pe locul din spate, fiind copilot.

Reprezentanţii Bazei au afirmat că premierul Victor Ponta a făcut înainte câteva teste medicale, pentru a putea urca în cabina avionului american, şi a primit instrucţiuni legate de zbor şi de comunicarea cu pilotul.

La ora transmiterii acestei ştiri, avionul a decolat, zborul urmând să dureze aproximativ o jumătate de oră.

Ceilalţi oficiali care îl însoţesc pe Ponta, alături de însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA în România, Duane Butcher, au aşteaptat pe pistă cât timp au durat pregătirile de zbor ale premierului.

Exerciţiului comun Dacian Viper 2014 a început, în 10 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, în cadrul programului fiind executate atât misiuni în poligoanele armatei, cât şi misiuni de poliţie aeriană.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, declara atunci că americanii au adus la Câmpia Turzii şase avioane de vânătoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare