Medicina privată se extinde pe Traian Moșoiu
ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 17, 2014 0 1579

Pe strada unde se înșiră un sediu de facultate, un hotel de 5* și Spitalul Militar, proprietarii unei clinici medicale private plănuiesc să își extindă unitatea deja operațională. La discutarea propunerii, membrii comisiei de urbanism a primăriei au cerut regândirea proiectului, iar primarul s-a transformat în “vocea” vecinilor, deși aceștia nu și-au exprimat public nemulțumirea privind extinderea funcțiunii deja existente.
Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea clinicii private Gynia, situată pe strada Traian Moșoiu, a fost prezentat în ședința de azi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Proprietarii doresc extinderea clădirii de dotări sanitare cu o construcție de două etaje, corpul nou urmând să includă spații de tratament. În acest scop, beneficiarii au nevoie de schimbarea destinației unui teren reglementat acum ca zonă de locuințe în zonă de servicii, care să permită construirea imobilului cu funcțiuni medicale. După cum a explicat arhitectul Horațiu Răcășan, proiectul va beneficia de 9 locuri de parcare, calculate respectând normele din hotărârea de Consiliu Local care reglementează acest aspect: 1 loc de parcare la fiecare 4 angajați și 1 loc de parcare la fiecare 5 vizitatori. Primarul Emil Boc, care conduce ședințete CTATU, a ținut să se intereseze dacă vecinii sunt de acord cu acest proiect, cu toate că funcțiunea medicală există în zonă încă din 2008. “Clinica este deja operațională acolo, există de șase ani. Iar în vecinătatea imediată nu există locuințe”, a precizat Răcășan. Arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU, a subliniat că funcțiunile medicale trebuie încurajate, invocând strategia de dezvoltare a municpiului. Problema cu propunerea de proiect ține însă de asigurarea locurilor de parcare necesare în zonă. “Strada Traian Moșoiu este destul de folosită pentru parcări, acolo sunt funcțiuni ce aduc oameni în zonă, care generează nevoie de locuri de parcare. De aceea insistăm pe acest subiect”, a explicat Iancu. Arhitectul Șerban Țigănaș, membru CTATU, a sugerat la rândul său ca proiectanții să lucreze la o soluție mai compactă, o variantă fiind o clădire cu amprentă mai mică la sol, dar cu un regim mai mare de înălțime (posibil un etaj în plus). Regândirea în acest sens a proiectului ar aduce îmbunătățiri și în ceea ce privește asigurarea eficientă a parcărilor, a sugerat Țigănaș. Proiectul va reveni în analiza CTATU pentru o nouă discuție, într-o ședință ulterioară, dar subiectul nu s-a încheiat înainte ca primarul să mai ceară o dată informarea vecinilor.
Clinica privată de obstetrică şi ginecologie a fost înfiinţată în 2008, ca instituţie medicală cu capital integral privat, fondată de cinci medici provenind din clinici universitare clujene. În spital lucrează, conform informațiilor făcute publice de operatorii clinicii, peste 70 de medici şi asistente care asigură gardă continuă pe trei specialităţi: ginecologie- obstetrică, neonatologie şi ATI.