Închide

Premieră mondială în Salina Turda: prima săritură la 120 de metri sub pământ

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 15, 2020 0 1153

O australiancă ce e de patru ori campioană mondială, și un român, au plonjat la 120 de metri sub pământ, în lacul subteran al Salinei Turda, una dintre cele mai vechi mine de sare din lume – un record mondial.

Australianca Rhiannan Iffland este cea mai bună sportivă de cliff diving din lume, și alături de Constantin Popovici, primul sportiv român din seria mondială, au plonjat de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia din Salina Turda, un uriaș clopot de 90 de metri înălțime şi 75 de metri diametru.

Mina e la 120 de metri sub pământ și, fiindcă apa din aceasta e deosebit de sărată, cei doi sportivi și-au încetinit plonjonul la zero în jumătate din adâncimea necesară altfel, doi metri și jumătate față de cinci metri, de la 85km/h.

”Am reușit o premieră azi,” a spus Rhiannan, în vârstă de 29 de ani, ”prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață”.

Temperatura apei și a aerului de 12°C a ridicat cele mai mici probleme, arată Red Bull. Cu o salinitate de opt ori mai ridicată decât cea a mării Adriatice – 260g/l vs. 33gr/l – sportivii au staționat complet la 2,5 metri adâncime, comparativ cu cinci metri atunci când sar de la 27 de metri înălțime.  ”De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci – e cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea”, spune și Popovici.

Prima atestare documentară a Salinei Turda datează din 1271. Mina Terezia a reprezentat principala sursă de aprovizionare până când lucrările miniere au încetat aici în 1932. Salina atrage sute de mii de vizitatori pe an, este cel mai vizitat obiectiv turistic al Clujului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare