Închide

Premiat la Berlinală, „Aferim!” are proiecție de gală la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 10, 2015 0 330

Singurul film românesc premiat în acest an la festivalul de film de la Berlin, „Aferim!”, are proiecția de gală vineri seara la Cluj, în prezența echipei de producție.

La Cluj vin actorii Teodor Corban și Mihai Comănoiu, dar și co-scenaristul Florin Lăzărescu și alții. Proiecția e programată vineri seara la ora 20 la cinematograful Florin Piersic. De altfel, în 13 martie pelicula începe să fie difuzată în toată țara, mai exact în 30 de orașe.

Aferim! a fost premiat la Festivalul Internațional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude. Ursul de Argint va ajunge şi la Cluj-Napoca şi va putea fi admirat în seara de gală de la Cinema Florin Piersic.

Filmul e unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, e un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător e Ada Solomon.

Din distribuție fac parte Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.
The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic”. „Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant”, a notat The Hollywood Reporter.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare