Închide

Doctorand clujean adună o mie de porturi populare autentice în cuști de câine sau la tomberon, le expune de joi la Muzeul UBB

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mart. 10, 2015 0 603

Un doctorand clujean are o pasiune mai puțin obișnuită: colecționează porturi populare autentice de la țărani și a adunat astfel până acum nu mai puțin de o sută, pe care le depozitează într-o cameră de cămin. De joi cele mai frumoase dintre costumele populare pot fi admirate într-o expoziție deschisă de universitatea la care studiază acesta, „Babeș-Bolyai”.

Sebastian Paic (foto în dreapta, cu fluier) este doctorand al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică de la UBB. A început încă din liceu să cutreiere țara pentru a colecţiona costumele autentice care au generațiilor trecute. Pe lângă costume, Paic a cules de pe teren şi un repertoriu ţărănesc de cântece sau poveşti de viaţă care îl ajută să recompună peisajul autentic al vremurilor de altădată.

Odată ajuns din orașul natal Brașov la Cluj, în calitate de student bursier, se hotărăşte ca banii pe care îi are să fie folosiţi pentru cumpărarea de noi costume. Dar merită spus că nu întotdeauna plăteşte pentru lucrurile pe care le colecționează. De pildă, în primele lui zile de student, a găsit un pieptar vechi de vreo 60 de ani, într-un container în zona pieței Cipariu. Un alt pieptar l-a găsit ca şi culcuş într-o cuşcă de câine și diverse alte piese tapetau grajdurile ţăranilor, „care se pare că au uitat valoarea acestora”, după cum arată UBB.
Paic a înființat în anul 2011 asociaţia „Zestrea”, alături de alţi studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai. Membrii grupului şi-au asumat şi o serie de meşteşuguri tradiţionale: încondeierea ouălor, pictură de icoane pe sticlă, crestături în lemn, confecţionarea măştilor, ţesut, cusut și altele, apreciate la festivalurile de specialitate și au început să formeze un repertoriu de ritualuri ţărăneşti, cântece şi obiecte de patrimoniu, ajungând în prezent să deţină una dintre cele mai mari colecţii de port popular de sărbătoare autentic. Aceste colecţii au fost prezentate şi purtate în cadrul reprezentaţiilor din ţară şi străinătate și până în acest moment colecţia a ajuns la peste o mie de piese de costum ţărănesc. Toate acestea sunt depozitate într-o cameră mică din căminul 14 din complexul studențesc Haşdeu, dar o parte dintre acestea pot fi văzute și apreciate de joi seara la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, de pe strada Mihail Kogălniceanu 4, în cadrul expoziţiei „Port ţărănesc de sărbătoare din Transilvania”.

Vernisajul e programat joi la ora 18 iar la eveniment vorbesc directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Tudor Sălăgean, directorul Complexului Muzeal Astra Sibiu Ștefan Anghel, cercetătorul Augustin Goia de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – și, bineînțeles, președintele asociației Zestrea, Sebastian Paic.

Expoziția poate fi vizitată până în 1 mai, de luni până vineri între orele 9.30 și 13.30.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare