Închide

Poveste fără sfârșit: zeci de școli din Cluj nu au autorizație sanitară și nici n-o vor avea. „Vor trece mulți ani până vom reuși”

EducaţieTop News by Mihai Prodan - aug. 31, 2015 0 331

Dezastru în învățământul din mediul rural al Clujului: mai bine de o treime dintre obiectivele de învățământ nu au autorizație sanitară și nici prospecte să aibă, în următorii ani.

Va mai trece multă vreme până când obiectivele școlare din mediul rural vor putea primi această autorizație: ca să le primească au nevoie de investiții considerabile în infrastructură de canalizare și apă, dar și în clădiri. Aceasta face ca acum nu mai puțin de 39% dintre obiectivele școlare din mediul rural să nu aibă autorizație sanitară.

Procentul scade semnificativ în statistici, care iau județul Cluj în ansamblu, iar cum județul e puternic urbanizat față de altele, procentul de școli neautorizate, în total, e mai mic. Astfel, în total în județ un număr de 120 obiective nu au autorizație, adică 18% din totalul de 678 obiective. Motivele – lipsa apei curente sau a apei potabile, sau clădirile sunt neamenajate. „E nevoie de investiții, de bani în infrastructură de canalizare și apă”, explică inspectorul școlar general Valentin Cuibus, care adaugă: în hârtii procentul școlilor autorizate ar putea crește chiar la 99%, cum ar fi cazul în alte județe, dacă primarul în subordinea căruia se află școlile și-ar lua angajamentul că ar rezolva deficiențele în următorul an, fapt ce ar permite emiterea unei autorizații provizorii. „Am putea rezolva cu autorizație provizorie dacă primarul promite că va rezolva problema până anul viitor. Nu am făcut așa, ne-am minți singuri. Vor mai trece după părerea mea mulți ani până vom reuși să avem resursele financiare în toate instituțiile de învățământ din mediul rural”, spune el.

Într-adevăr, o evidență a Direcției de Sănătate Publică din Cluj arată dimensiunea situației, în mediul rural: 64 de obirective școlare nu au apă potabilă, 40 nu au apă curentă, iar în 52 de astfel de obiective toaletele sunt necorespunzătoare, „tip latrină” după cum arată DSP. În alte 16 cazuri, clădirile sunt degradate.

Să mai spunem că, față de anul trecut, numărul obiectivelor autorizate a crescut cu doar 7.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare