Închide

Zeci de clujeni ajung în spital după ce consumă „etnobotanice”: 85 de copii internați într-un singur an

ActualitateTop News by Mihai Prodan - aug. 31, 2015 0 450

Dezastru: zeci de persoane internate la Urgențe după ce au consumat substanțe etnobotanice, în Cluj, iar numărul e în creștere; numai la Unitatea de Primire a Urgențelor de la spitalul de Copii, în acest an au fost internați nu mai puțin de 85 de copii ce au folosit droguri legale.

Marius Pop e șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și spune că instituțiile sunt depășite de ingeniozitatea „designerilor de droguri”: substanțe etnobotanice ajung pe piață, sunt trecute în ilegalitate, doar ca să fie înlocuite de altele, și așa mai departe.

De unde se aprovizionează acești dealeri de droguri legale? Majoritatea produselor vin din China, spune Pop. „Sunt în totalitate importate, se folosesc firme de curierat, majoritatea vin din China”, precizează el, și adaugă: cine le comandă și recepționează nu au cunoștințe și resurse ca să le testeze sau măcar să le identifice, astfel că oferă pe piață substanțe ce pot provoca inclusiv decesul.

Doar din ianuarie până în august, în Cluj au fost internate nu mai puțin de 68 de persoane la UPU Cluj, victime ale consumului de substanțe cu efect psihoactiv, cărora li se adaugă și alte 85 de cazuri de copii internați la UPU de la spitalul de copii. „Și acestea sunt cele care se înregistrează și merg la medic. câte zeci și sute sunt care nu merg la medic și încearcă prin diverse modalități să se trateze singuri. E o problemă extrem de gravă și nu atât numărul ca incidență e grav cât faptul că acest număr e în creștere”, spune prefectul Gheorghe Vușcan.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu