Închide

Cu 6 milioane de euro intră Consiliul Județean în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană

ActualitateAdministrațieSocialTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 31, 2015 0 470

Cluj Napoca este primul oraș din România care își bugetează proiectul ce vizează obținerea titlului de capitală culturală europeană, în anul 2021. Inițial, Primăria Cluj Napoca a votat un buget multianual, în valoare de 15 milioane de euro, pentru a susține candidatura Clujului în această competiție. Astăzi a venit rândul Consiliului Județean să prevadă un buget de 6 milioane de euro, pentru acest obiectiv. Toți consilierii județeni, indiferent de culoarea lor politică, au votat pentru alocarea atapizată a acestui buget.

Președintele Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană, Florin Moroșanu, a precizat că cele aproximativ 10 orașe din România, care au anunțat că vor candida pentru tilul de capitală culturală europeană, mai au doar o lună la dispoziție până când se deschide competiția: „Nu știu dacă vom câștiga, dar vă asigurăm că eu și colegii mei facem eforturi să convingem că merităm ca acest titlul să fie al Clujului, pentru anul 2021. Ce este sigur este faptul că până în aceast moment doar administrația locală clujeană s-a pus de acord în privința modului de bugetare a proiectului nostru, iar acest lucru este, evident, un avantaj”, a subliniat Moroșanu. La finalul luin 2016, un juriu format din experți europeni va decide, formal, asupra acordării titlului de capitală culturală europeană pentru anul 2021. În afara municipiului Cluj Napoca, și-au mai anunțat candidatura orașele Craiova, Iași, Brăila, București, Arad, Timișoara, Brașov sau Safântu Gheorghe. Cujul mizează pe un buget de 35 de milioane de euro, pentru acest proiect. În cazul în care Clujul câștigă acest titlu, banii se vor acorda anual, conform programului, din 2016 până în 2022. Cea mai mare sumă a fost angajată de Consiliul Local Cluj Napoca (Primărie) – 15 milioane de euro. Consiliul Județean a intrat cu 6 milioane de euro. Guvernul ar urma să contribuie cu 10 milioane de euro, urmând ca restul sumelor prevăzute în buget să fie atrase de Asociația condus de Florin Moroșanu, fie din sponsorizări, fie din fonduri europene. Față de alte orașe care au obținut titlul de capitală culturală europeană, Clujul are fixat un buget destul de mic. Moroșanu susține, însă, că acest lucru nu este neapărat relevant pentru programul capitalei culturale europene. Altfel spus, au fost orașe precum Istanbul care au avut la dispozție bugete de peste 200 de milioane de euro, și orașe precum Valletta,  care au propus bugete de aproximativ 40 de milioane de euro.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare