Închide

Pneumolog clujean despre cancerul pulmonar: ”confirmăm cam 1.200 de cancere bronhopulmonare anual”. ”Soluția ar fi ca orice simptomatologie persistentă peste două săptămâni, de exemplu tusea, să facă pacientul să se adreseze pneumologului pentru diagnostic”

SănătateTop News by Mihai Prodan - oct. 08, 2019 0 967

Un doctor pneumolog din Cluj avertizează: cancerul pulmonar a început să apară și la nefumători, ”probabil din cauza poluării”. În plus foarte multe dintre cazuri sunt depistate prea târziu, căci în primele etape această boală mortală nu are simptome.
Doctorul Marioara Șimon e pneumolog și bronholog de 25 de ani și diagnostichează în fiecare an nu mai puțin de 1.200 de cazuri de cancer bronhopulmonar. ”Stadiul cancerului în momentul depistării este foarte important. 40% dintre pacienți sunt depistați în stadii terminale, metastatice, cu supraviețuire diferită. În stadiul 4 supraviețuirea e de doar 10%”, spune ea. De ce majoritatea pacienților sunt diagnosticați prea târziu? În primul rând, spune ea, în stadiile incipiente boala e asimptomatică, ”nu dă simptome sau dacă sunt sunt generale”. ”Soluția ar fi ca orice simptomatologie persistentă peste două săptămâni, de exemplu tusea, să facă pacientul să se adreseze pneumologului pentru diagnostic. Fumatul reprezintă principalul factor de risc, dar am văzut că în ultima perioadă apare și la nefumători, probabil din cauza poluării”, spune Șimon. Aceasta detaliază pentru actualdecluj.ro: ”Apariția bolii la femei nefumătoare pune în semn mare de întrebare asupra altor factori în afară de fumat. Există și studii care implică poluarea, chiar poluarea domestică, radonul din case, încălzirea cu cărbune sau lemne s-a dovedit că toxice și implicate în carcinogeneză”.
Diagnosticele se efectuează prin biopsie bronhoscopică, obținută prin examinare endoscopică. ”Ar trebui să demolăm mitul că asta înseamnă împrăștierea tumorii”, susține ea, adăugând că în urmă cu câțiva ani se efectuau la Cluj în medie două bronhoscopii zilnic iar acum numărul s-a mărit de cinci ori, ”facem până la zece bronhoscopii pe zi, 2.000 anual, și confirmăm cam 1.200 de cancere bronhopulmonare anual”.Care e motivul pentru care a crescut numărul de cancere pulmonare depistate? În primul rând creșterea rețelei de aparate computer tomograf, care depistează boala în stadii incipiente. ”Pacienții sunt mai conștienți de această boală. Eu cred că adresabilitatea este mai mare pentru că oamenii merg mla medic, crește accesibilitatea și pentru că a crescut numărul tumorilor. În ultimul timp a crescut și numărul tumorilor diagnosticate în stadii mai precoce pentru că se face CT pe scară mai largă și se diagnostichează”, spune ea. Șimon avertizează însă că numărul cancerelor pulmonare depistate în Cluj s-a dublat în zece ani, cu 400 de cazuri diagnosticate în 2006 și peste o mie depistate anul trecut.

Mariana Șimon e medic șef în compartimentul de bronhologie la spitalul de pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca.
Cancerul pulmonar e cel mai prevalent tip de cancer în lume, cu două milioane de cazuri noi depistate anual, dintre care nu mai puțin de 1,8 milioane decedează.

Citește și:

Două treimi din cancere apar aleator. Oncolog clujean cu carieră de 30 de ani: ”sunt rezultatul ghinionului dacă vreți”. Cum poți preveni restul de o treime: ”terapia naturistă nu are valoare. Nu există deloc”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare