Închide

Planuri: Centru Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii, lângă Aeroport

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 11, 2016 0 922

Organizatorii de târguri şi expoziţii îşi duc evenimentele în mall-uri, la Sala Polivalentă sau în afara oraşului, în timp ce la Expo Transilvania, centrul de conferinţe al Clujului, s-a întâmplat ca în timpul evenimentelor să plouă în interior sau ca valul de căldură să devină aproape insuportabil. Acum, autorităţile promit că, nu peste mult timp, Clujul va avea „cel mai mare Centru Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii din ţară”. Primarul Emil Boc vorbeşte despre acest subiect, în ultima vreme, în discursurile publice unde sunt oameni de afaceri, iar acum preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe anunţă că Judeţul a găsit terenul pentru noul centru.

Despre situaţia ingrată în care se află actualul centru de expoziţii, dar şi organizatorii de evenimente:

Clujul improvizațiilor: “centru economic” cu târguri la mall-uri, în hoteluri, în complexul sportiv şi la “îmbătrânitul” Expo

„A fost deja identificat terenul şi au început demersurile pentru realizarea unui proiect nou şi important de care judeţul Cluj are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât acesta are capacitatea de a genera evenimente de anvergură internaţională”, se arată într-o informare a Consiliului Judeţean. Terenul pe care ar urma să fie construit noul centru are 12 hectare şi  este situat la ieşirea din municipiul Cluj-Napoca, la strada principală, „foarte aproape de Aeroportul Internaţional, urmând a avea, totodată, o legătură rapidă atât cu centura ocolitoare cât şi cu autostrada”, spun reprezenanţii CJ. „Cheltuielile presupuse de viabilizarea terenului în cauză sunt minime întrucât acesta este perfect plat, iar utilităţile sunt deja disponibile în zonă, regimul de înălţime permis al viitoarelor construcţii fiind de P+4. Terenul se află în momentul de faţă în administrarea Aeroportului clujean dar nu este vizat de proiectele de dezvoltare şi extindere a acestuia, proprietar fiind judeţul Cluj, prin Consiliul Judeţean”, spun reprezentanţii CJ.
Se intenţionează ca acest Centru Internaţional să fie gândit în formulă modulară, investiţiile urmând a fi realizate etapizat, cu un preţ estimativ de 300 – 500 euro/mp, a menţionat preşedintele CJ, Alin Tişe, într-o conferinţă de presă. Dimensiunea Centrului urmează a fi stabilită în funcţie de necesităţile constatate şi de fondurile disponibile. Complexul ar urma să fie realizat până la sfârşitul mandatului prezent, iar banii se vor aloca începând cu anul 2017.  De asemenea, Judeţul mizează şi pe implicarea primăriei lui Emil Boc.

Vezi şi:

Soarta Expo Transilvania tranșată la…o cafea

Potrivit conducerii CJ, se ia în calcul posibilitatea ca viitorul Centru să aibă funcţionalităţi multiple, urmând să găzduiască pe lângă spaţiile expoziţionale şi alte facilităţi, respectiv hoteluri, spaţii comerciale. În ceea ce priveşte finanţarea realizării acestui obiectiv, se au în vedere mai multe variante, inclusiv ideea unei finanţări, cel puţin parţiale, din fonduri europene.
„Dincolo de nevoia evidentă a unui asemenea Centru, Clujul are din nou şansa de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu, la fel ca în cazul Cluj Arena, al Sălii Polivalente”, a susţinut Tişe, care a ţinut să menţioneze că acest centru va fi cel mai mare din ţară, „depăşind ca dimensiuni Romexpo din Bucureşti”.

Specialiştii în urbanism recomandă, de ceva vreme, ca marile proiecte publice să se realizeze în urma unor concursuri de soluţii. Cum în această perioadă atât primăria (pentru Someş, Turnul Pompierilor, Parcul Feroviarilor), cât şi Consiliul Judeţean (Muzeul Etnografic) au anunţat demersuri pentru o astfel de procedură, e de aşteptat ca şi în cazul unui astfel de proiect amplu, cum ar fi un nou centru de congrese, să se lanseze un concurs internaţional.

Cei de la Consiliul Judeţean au pregătit deja şi un filmuleţ de prezentare:

Alte mari centre de expoziţii:

Frankfurt. Foto Businessdestinations.com

Frankfurt. Foto Businessdestinations.com

Puerto Rico Convention Centre. Sursa foto: wikipedia

Puerto Rico Convention Centre. Sursa foto: wikipedia

Wales International Convention Centre - proiect. Sursa foto: Engineer Hub

Wales International Convention Centre – proiect. Sursa foto: Engineer Hub

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare