Închide

Imobiliare de Cluj: Un apartament situat într-un bloc ilegal din Mănăștur se vinde cu aproape 1200 de euro/ mp. Imobilul figurează pe celebra listă neagră a rușinii din urbanismul clujean, făcută în 2010

ActualitateAdministrațieUrbanism by Actual de Cluj - feb. 29, 2024 0 515

Un apartament de 79 de metri pătrați utili situat pe starda Hameiului nr.5 a fost scos la vânzare cu aproape 1200 de euro metrul pătrat. În portofoliu de agenție e mai scump, 94.000 de euro, iar pe olx.ro, mai ieftin: 88.000 de euro.

Numai că, legal, apartamentul nu există. El este amenajat în blocul de pe strada Hameiului nr.5 din Cluj-Napoca pe care autotitățile l-au pus în 2010 pe celebra listă a rușinii din urbanismul clujean – blocul cu patru etaje și mansardă cu 25 de apartamente s-a executat pe o autorizație de construire pentru cinci locuințe familiale înșiruite, cu câte două etaje. Despre acest bloc, autoritățile declarau că nu se va recepționa.

”Oferim spre vânzare un apartament de 4 camere, situat în zona Bucium. Apartamentul este situat la etajul 4 al unui imobil cu regim de înălțime P+4, finalizat în anul 2008. Suprafața utilă este de 79 mp, plus 2 balcoane de 11 mp fiecare. Compartimentarea este semidecomandată și se prezintă astfel: hol, living open space cu bucătărie, 3 dormitoare, 1 baie și 2 balcoane. Apartamentul se vinde mobilat și utilat, dispune și de aer condiționat, iar în preț este inclus și un loc de parcare cu CF separat. Aproape de mijloacele de transport, magazine și farmacii, parcul Colina lângă, Baza Sportivă Unirea. Se vinde doar prin CASH”, se arată în anunțul unei agențiii imobiliare.

Pe olx.ro, același apartament este și mai ieftin, 88.000 de euro. Apartamentul de pe strada Hameiului, de 79 de metri ar trebui să coste dublu din această sumă, dacă se iau în condiderare tarifele din grila notarilor.

 

Apartamentul respectiv n-are carte funciară proprie, e una colectivă pentru toate apartamentele din bloc. Are o hibă. Dar asta se poate rezolva cu câteva mii de euro, se poate scoate CF pe fiecare apartament. Așa au făcut și proprietarii din blocul vecin”, a transmis reprezentanta agenției imobiliare, care s-a recomandat Laura, conform Media9.ro.

Apartamentul în cauză este situat în blocul de pe strada Hameiului nr. 5 face parte dintr-un proiect autorizta de Primăriei în 2007, beneficiar Cenan Daniela, pentru edificarea de locuințe unifamiliale. În teren a fost construit, de fapt, un bloc cu 25 de apartamente, plus o mansardă în plus față de regimul de înălțime al zonei. Primăria a amenadat la vremea respectivă beneficiara cu 100.000 de lei, sancțiune despre care media locală, zcj.ro, a scris că nu s-a plătit, de fapt.

Blocul de pe strada Hameiului nr.5 a ajuns pe lista rușinii din urbanism făcută de administrația Apostu. În realitate, niciuna dintre construcțiile sancționate de municipalitatea nu s-a demolat. Mai mult, apartamentele s-au vândut și urbanism ilegal a rămas mărturie în oraș, chiar și fără CF.

(Actualdecluj.ro, mai 2015 – Detalii – Cine demolează construcțiile ilegale. Unde e lista neagră a urbanismului clujean?)

La inițiativa USR, în 2022, strada Hameiului a fost adusă în atenția administrației publice din Cluj.

vezi și:

După 12 ani de petiții, Primăria înscrie în cartea funciară o stradă plină de gropi din Cluj-Napoca pentru a o repara. Consilier local: „Câte astfel de situații sunt în orașul nostru? Câte străzi ar putea fi modernizate în perioada următoare dacă Primăria ar face un lucru atât de simplu, precum a contacta proactiv câțiva proprietari?”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu