Închide

Peste 80.000 de oameni la Noaptea Muzeelor din Cluj. Fost director adjunct al Casei Municipale de Cultură: Totusi, vizita unui muzeu nu are sens facută la îngrămadeală/ E ca și cum te duci la masa după ce ai mâncat. Nu mai pica bine

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - mai 14, 2023 0 405

Circa 83.000 de vizitatori clujeni și turiști au trecut pragul celor 27 de spații expoziționale deschise cu ocazia Nopții Muzeelor, informează Primăria Cluj-Napoca. S-a stat la coadă minute în șir la porțile instituțiilor de cutură din oraș care și-au deschis gratis porțile iar centrul Clujului s-a umplut la propriu de oameni.

„E seara muzeelor și e multa vânzoleala pe străzi. În muzee nu se ma poate intra decât dacă stai la coadă. La Viavriu, la Muzeul de Arta și la Muzeul de Istorie trebuie să ai răbdare jumate de ceas.Unele instituții au pus câte un eveniment special pe langa colecția permanentă sau chiar o expozitie nouă, altele au prelungit programul și cam atât. Noaptea muzeelor e doar un pretext pentru a ieși „la oras”, un soi de socializare in cadrul oferit de o idee năstrușnică. Nu e nimic rău în asta. Totusi, vizita unui muzeu nu are sens facută la îngrămadeală. E ca și cum te duci la masa după ce ai mâncat. Nu mai pica bineEu am mers sa văd expoziția de piese de șah de la BCU pe care doar în acest context o pot vedea. E o atmosfera de sfârșit de vară, nori, picuri și multa bere pe terase. Odată cu Noaptea Muzeelor incepe „sezonul estival-festivalier” la Cluj”, a sintetizat fostul director adjunct al Casei Municipale de Cultură a Primriei, Florin Moroșanu, emulația din seara de 13 mai, când instituțiile clujene și-au deschis porține gratis pentru public. În prezent Florin Moroșanu lucrează în cadrul Asociației Centrul Cultural Clujean, asociației din care fac parte actori culturali din oraș, susținută financiar și de Primăria Cluj.

Potrivit Primăriei, partener al evenimentului, „nu mai puțin de 83.000 de vizitatori și turiști au trecut pragul celor 27 de expoziții deschise cu ocazia Nopții Muzeelor”.

S-a stat la coadă cam la porține tuturor muzeelor care și-au deschis porțile și seara a fost prilej de socializare și de selfie-uri din expoziții, după cum arată imaginile surprinse de muzeele clujene.

Cozi impresionante s-au format și la poarta muzeului privat Steampunk, unde de obicei intrarea depășește 40 de lei. S-a așteptat minute în șir și la porțile Muzeului de Istorie sau la cel de Artă.

(cozi la Muzeul de Istorie și la Muzeul Steampunk, sursa foto: captura cluj24.ro)

(Aglomerație în centrul Clujului, odată cu Noaptea Muzeelor – foto: Facebook/Florin Moroșanu)

„Centrul de Cultura Urbana al Primăriei municipiului Cluj-Napoca și-a respectat blazonul de amfitrion al evenimetelor culturale și cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.
Nu mai puțin de 13.000 de vizitatori au trecut pragul celor patru obiective de patrimoniu: vechiul Cazinou, Turnul Pompierilor, Centrul pentru Tineret și Turnul Croitorilor.
Turnul Pompierilor Centru de Cultură Urbană Cluj, inaugurat în acest an, a fost vizitat de aproximativ 5000 de vizitatori. Mulți copii au asistat la atelierele de stingere a incendiilor organizate de cei de la ISU Cluj și mulți îndrăgostiți au. vrut să-și facă o fotografie nocturnă de la punctul panoramic.
La Casino, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca le-a oferit clujenilor șansa să descopere cele mai noi inovații inginerești.
La Centrul pentru Tineret, în acord cu misiunea acestui centru inaugurat în acest an, a fost expus trofeul Uefa pe care îl vor ridica tinerii care vor câștiga Campionatul European de fotbal U21.
La Turnul Croitorilor, ca în fiecare an, s-au putut vedea expozițiile artiștilor locali și internaționali”, au sintetozat reprezentanții Primăriei activitatea din spațiile culturale administate de instituției.
Foto: Municipiul Cluj-Napoca/Dan Tăuțan/Sergiu Naș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu