Închide

2022 a fost anul proiectelor întârziate la Primăria Cluj/Administrația a testat nervii clujenilor cu șantierele din centrul orașului/Consilierii USR arată de ce este necesar ca primarul Emil Boc să implementeze un sistem informatizat de management de proiect care să urmărească în timp real investițiile

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 14, 2023 0 577

Cifrele din situațiile financiare ale Primăriei pe anului 2022, aflate pe masa Consiliului Local la ședința din 15 mai, arată că anul care a trecut este un an al proiectelor întârziate ale Clujului. Consilierii locali USR atrag atenția că din bugetul inițial de dezvoltare al Clujului de 895 milioane lei s-au investit propriu-zis doar 466 milioane.

„Din nou o diferență mare între vorbe și fapte în administrația locală clujeană unde s-au realizat doar jumătate din proiectele propuse la începutul anului 2022. Sala de sport de la Colegiul Național George Coșbuc nu poate fi folosită din 2018 și, deși avea prevăzută finanțare consistentă în buget, nu s-a făcut nimic. Pentru Filarmonica Transilvania abordarea de a introduce în buget câteva zeci de milioane și a nu-i folosi, demonstrează că scopul proiectului este doar unul pur electoral. Licitația pentru Park & Ride Aeroport a fost anulată pentru că Primăria a realizat în ceasul al 12-lea că firma constructoare este neserioasă, iar finalizarea amenajării malurilor Someșului a fost din nou amânată. Încă o dată spunem foarte clar: Clujul merită mai mult! Doar din impozitul pe proprietate și cota parte a impozitului pe venit plătite de noi toți, clujenii, se susține peste 50% din bugetul total al municipiului. În ultimul an USR Cluj a venit cu soluții pentru introducerea unui sistem informatizat de management de proiect care să urmărească în timp real investițiile și pentru eficientizarea activității personalului din Primărie pe bază de indicatori de performanță”, a semnalat consilierul local Călin Groza, pe pagina sa de Facebook.

(Proiect privind aprobarea situațiilor financiare ale municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022, aflat pe masa Consiliului Local pentru ședința din 15 mai)

Încă de la finalului anului 2022, când primarul Emil Boc a prezentat datele din execuția bugetară, așa cum i-a convenit, fără să recunoască că la capitolul investiții proiectele au trenat, consilierii USR i-au cerut acestuia măsuri pentru ca în 2023 orașul să crească gradul de execuție al bugetului de dezvoltare (investițiile propuse în Cluj-Napoca) la cel puțin 60%. În 2022, cu datele până în 9 decembrie, execuția bugetului de dezvoltare arăta un grad de realizare de circa 40% pe final de an. Consilierii locali au votat, la ultima ședință din 2022, execuția bugetară a bugetului Clujului, la semestrul IV.  Potrivit datelor, pe partea de dezvoltare  cheltuielile erau mult sub estimările de la început de an, implicit realizarea proiectelor de investiții propuse.

Detalii despre discuțiile dintre Boc și consilierii USR: Pilda USR pentru primarul Emil Boc la final de an cu execuție bugetară de circa 30% pe proiectele de investiții din 2022: „Cele bune să se-adune, cele rele să devină lecții învățate”

În 2023, în cazul proiectelor de investiții ale orașului, primarul Emil Boc a recunoscut indirect că toate sunt întârziate și a anunțat că toate cele începute cu fonduri europene vor fi terminate până la finalul anului. Toţi consilierii locali au recunoscut  – inclusiv cei din PNL, în cadrul ședințelor din 2022 – că au fost bombardați de cetățeni care s-au plâns că centrul Clujului (aflat în șantier de modernizare pe 10 artere printre care și strada Kogălniceanu) a arătat ca după bombardamente, plină de noroi și fără spații accesibile pentru pietoni, în timp ce constructorii angajați de muncipalitate (printre care și Regia proprie a Domeniului Public) nu au fost în stare să aducă într-un stadiu decent stăzi cu școli  frecventate de foarte mulţi clujeni, dacă nu chiar să le termine mai repede decât termenul contractat.

Singurul rabat pe care oficialul l-a făcut în privința implementării sistemului de management de proiect în față solicitărilor consilierilor locali USR a fost schimbarea sistemului în care se prezentau proiectele de hotărâri ale Consiliului Local, unde,  în cazul celor care conțin date financiare, documentele se pun la dispoziția consilierilor în format Excel.

Când vine vorba despre management de proiect, totul se face doar pentru a da bine în public. Spre exemplu, la dezbaterea de la începutul anului 2023 privind bugetul și planurile Primăriei pe anul acesta, primarul Emil Boc a prezentat o hartă cu pricipalele proiecte de investiții verzi din oraș și stadiul lor la momentul respectiv.

Numai că respectiva hartă a proiectelor nu apare pe site-ul oficial al Primăriei, iar instituția nu și-a bătut capul să dezvolte un algoritm pentru actualizarea acesteia, în așa fel încât oricine să poată vedea cum se implementează investițiile publice în Cluj-Napoca, așă ca ea a rămas doar un instrument în cadrul unei prezentări live a primarului Emil Boc.

FOTO COVER – șantiere Primăriei – centrul Clujului (proiectul Kogălniceanu – Iuliu Maniu – cu termen de contract depășit, în martie 2023), sursa foto:  www.gazetadecluj.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare