„Cu toate că administraţia acestui judeţ nu este social-democrată, pe noi, ca social-democraţi, ne interesează accesul la servicii sanitare de foarte bună calitate, pentru toată lumea, pentru că pacienţii nu au culoare politică şi trebuie să beneficieze de ce e mai bun”, a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul PSD Bihor, ministrul Alexandru Rafila.

El a vorbit despre contractul de finanţare ce va fi semnat zilele următoare pentru noua clădire care va găzdui Secţiile de Boli Infecţioase (fostul Spital de Boli infecţioase) şi Pneumologie (fostul Spital TBC).

„Este o investiţie care depăşeşte consistent o sută de milioane de euro şi reprezintă o etapă importantă în definirea unei structuri – Spitalul Judeţean din Oradea – ce oferă servicii medicale complexe pacienţilor”, a precizat el.

Referindu-se la serviciile medicale de urgenţă prespitaliceşti, Rafila a arătat că la Salonta va fi reabilitată în totalitate substaţia Ambulanţei, fiind reabilitat şi sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Oradea şi dotat cu un sistem energetic ecologic.

„Ambulanţa beneficiază de întreaga atenţie a Ministerului Sănătăţii, cu toate că coordonarea operativă se află la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Noi încercăm să compensăm lipsurile care s-au acumulat în serviciile de ambulanţă la nivel naţional, mă refer la dotarea cu ambulanţe noi, care este deficitară în acest moment şi o să încercăm să rezolvăm şi această problemă”, a susţinut ministrul.

„Cel mai important este continuarea construcţiei, a proiectelor, indiferent de orientarea politică a celor care ocupă temporar postul de ministru al Sănătăţii şi să ducă în final la servicii de calitate pentru cetăţeni şi foarte important – la creşterea încrederii oamenilor în sistemul de sănătate, pentru că sunt foarte mulţi profesionişti bine pregătiţi, responsabili, empatici, care îşi fac datoria şi cred că acest lucru trebuie respectat şi fructificat în interesul public”, a spus ministrul.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi deputatul Ioan Mang şi senatorul Florian Bodog.

„Peste 5 milioane de euro au venit în spitalele din Oradea şi pentru sănătatea orădenilor. Ce am văzut azi la Spitalul Judeţean (Centrul de radiologie intervenţională – n.r.) îmi dă speranţa să fiu mult mai curajos de acum încolo privind starea de sănătate”, a afirmat Mang.

Noul spital din Oradea este realizat într-un parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, cu finanțare în cadrul PNRR.

Noul spital de boli infecțioase și pneumologie  urmează să fie ridicat pe str. Vlădeasa din Oradea. Unitatea spitalicească este una dintre cele 27 de unități din țară care vor fi construite cu bani din PNRR.

Proiectul „Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie” a fost depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate, fiind proiectul care a reușit să atragă cele mai multe fonduri din istoria municipiului Oradea.

Acesta va fi implementat de către Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.

Finanțarea nerambursabilă este de 95% și reprezintă 565.718.132,07 lei (fără TVA), în timp ce contribuția municipiului Oradea va fi de 5%, respectiv 28.285.906,60 lei (fără TVA). În acest moment, proiectul se află în etapa de licitație.

„Noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa, el fiind proiectat să corespundă tuturor cerințelor secolului XXI. Construcția se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi și maximum 326 de paturi. Capacitățile noului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Totodată, va avea un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare și cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale. Va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC. Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă). Accesul auto principal se va realiza direct din strada Vlădeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol”, arăta Primăria Oradea, în 11 ianuarie.

sursă foto: Ilie Bolojan/Facebook – simulări/randări cu viitorul spital care va fi construit în Oradea cu fonduri din PNRR