Închide

Peste 4700 de elevi informați despre pericolele traficului de persoane,  în școli din 19 județe, prin proiectul STOP Trafic

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - apr. 24, 2023 0 160

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) anunță că a desfășurat în 2022 și 2023 sesiuni de informare privind problematica traficului de persoane în peste 130 de școli, unde au participat peste 4700 de elevi care au aflat o serie de detalii esențiale despre acest fenomen de la specialiști. 

Activitățile de informare în cadrul proiectului vor continua până în luna septembrie. Cei interesați se pot înscrie la următoarele sesiuni online, care vor avea loc pe 24 și 26 aprilie, aici: https://forms.gle/8ASq7MG1bTEyMvkv6. 

Asociația Valoare Plus, promotor al acestui proiect, a organizat sesiuni de informare în peste 60 școli din Bacău, Vaslui și Vrancea unde au fost prezentate elevilor și profesorilor modalitățile cele mai uzitate de acțiune ale traficanților, ce presupune metoda „loverboy”, date relevante despre amploarea și extinderea pericolului de trafic de persoane, forme de exploatare și mecanisme de control precum și sfaturi despre cum se pot feri și cum pot semnala eventualele suspiciuni. La acestea au participat aproximativ 3900 de elevi si cadre didactice (3273 elevi).

Organizația Freedom House România a organizat sesiuni de informare online pentru

28  de școli, din Argeș, Bacău, Galați, Ialomița, Brașov, Călărași, Constanța, Prahova, Hunedoara, Timis, Vâlcea, Gorj unde au fost prezenți peste 120 de elevi, cadre didactice, consilieri școlari și psihologi. Au fost prezentate informații despre formele de exploatare, etapele recrutării prin metoda Loverboy sau dragoste falsă, studii de caz cu exemple concrete din România și discuții cu o supraviețuitoare a traficului de persoane. 

Pe parcursul sesiunilor au existat multe întrebări referitoare la indulgența organelor de aplicare a legii în prevenirea și combaterea  traficului de persoane. De asemenea, prezentarea Larisei (luptătoare împotriva traficului de persoane) a avut un impact puternic: „Emoționantă povestea ta, Larisa! Te felicit pentru curajul de a ieși în față și de a vorbi despre ce ți s-a întâmplat. Sfaturile tale sunt foarte utile. Mulțumim pentru deschidere și să ai la fel de multă putere și în continuare să te lupți cu traficul de persoane”, a fost reacția participanților.

Jurnaliștii Flavia Drăgan și Răzvan Chiruță au prezentat investigații jurnalistice realizate în cadrul proiectului (linkuri aici, aici și aici).

Asociația Cultural Socială Economică Christiana (CHR) a desfășurat 50 de sesiuni de informare, la care au participat 1400 de elevi în 5 județe: Neamț, Suceava, Bihor, Iași, Botoșani. 

Cristina Demeterca, directorul asociației, explică: „Am punctat, în cadrul acestor sesiuni faptul că, deși România este locul numărul 1 de proveniență al victimelor, statul român nu are o soluție de protecție socială pentru acestea și trebuie să facem și noi, fiecare, tot ce putem pentru a nu ajunge în situații riscante.

Datorită feedback-ului primit, am aflat că elevii sunt familiarizați cu prezența fenomenului în societate, doar că nu știau neapărat cum se numește sau cum se manifestă, nu știau metodele cele mai populare prin care traficantii își racolează victimele și nu conștientizează că acest fenomen se manifestă atât în comunități restrânse cât și în orașe mari, afectând deopotrivă oameni din toate categoriile sociale”. 

Reprezentanții CHR au mai subliniat că elevii „au aflat cu mare mirare că traficanții pot fi din cercul apropiat de prieteni, uneori aceștia acționând fără să înțeleagă ce fac și gravitatea faptelor lor, sau de asemenea pot fi chiar rude. Aceste metode de racolare funcționează cu succes în comunitățile mici, unde persoanele traficate pentru exploatare prin muncă sunt atrase de alți prieteni sau rude. De asemenea, traficul de persoane poate afecta atât femei/fete cât și bărbați/băieți, acest fenomen nefiind discriminatoriu, într-adevăr numărul mai mare de victime provenind din rândul celor care și-au finalizat studiile la nivelul gimnaziului. De aici, și nevoia imperativă de a insista pe educație și de a obține calificări astfel încât să nu ajungă la situația de a presta munca necalificată și fără forme legale de muncă, care îi vulnerabilizează.” 

„Elevii și profesorii participanți au fost deosebit de interesați de informațiile pe care le-am transmis. Am constatat că acest fenomen este prezent în multe comunități, iar tinerii și personalul școlar nu au informații suficiente despre identificarea și raportarea potențialelor cauze de trafic de minori. Diferența dintre prostituție și trafic de persoane este, de asemenea, foarte puțin cunoscută. Recrutarea în spațiul online a fost adesea menționată ca o nouă provocare în rândul tinerilor, aceasta realizându-se mult mai ușor și mai rapid decât în spațiul fizic. Lipsa de conștientizare a riscurilor determinate de încrederea acordată unei persoane întâlnită doar în mediul online vulnerabilizeaza mulți tineri care pot ajunge în situații de abuz sexual, atât băieți cât și fete”, spune Silvia Tăbușcă, director al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

Cele mai frecvente întrebări primite de la participanți se referă la prevenirea traficului de minori și recunoașterea timpurie a indicatorilor care pot semnala o potențială situație de exploatare, precum și pașii ce trebuie parcurși pentru raportarea unor astfel de cauze. 

Alte reacții primite ca feedback, de la participanți: 

  • – “Materialul prezentat în cadrul sesiunii a foarte interesant și a transmis (cu siguranță) tuturor participanților un mesaj  tulburător. Mi-aș dori ca aceste informații să ajungă la cât mai mulți elevi, profesori și părinți”, a spus un profesor de colegiu. 
  • – “Evenimentul a fost extrem de util, fiind prezentate o mulțime de informații la care nu avem acces sau pe care nu le cunoșteam, dar care ne sunt extrem de utile”, a menționat un participant.
  • – „A fost o sesiune bine structurată cu o mulțime de informații utile care pot fi prezentate și recomandate celor din jurul nostru. Dacă în trecut unele informații pe care le-am auzit în treacăt la televizor nu erau de așa mare interes, acum sunt de două mai atent. Le-am povestit colegilor despre sesiuni și le-am recomandat din suflet. Am avut si o discuție cu fiicele mele explicându-le ce se întâmplă în jurul nostru.”

Organizațiile din cadrul proiectului „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) au încheiat 150 de parteneriate cu școli sau licee, care vor asigura o colaborare pe termen lung, prin care ONG-urile vor reveni anual cu una sau mai multe sesiuni de informare despre riscurile și consecințele traficului de persoane, pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile respective, ținând cont de necesitatea informării noilor veniți pe băncile școlilor/liceelor dar și de specificul noilor metode de recrutare și prezentarea de cazuri noi relevante care să ajute în activitatea de prevenire a acestui fenomen. 

Activitățile de informare în cadrul proiectului vor continua până în luna septembrie 2023, inclusiv cu ateliere dedicate tinerilor între 16-24 ani prin care ei, la rândul lor, vor deveni “Ambasadori împotriva traficului de persoane” și urmează să organizeze sesiuni de informare în comunitățile lor, în mai multe orașe din țară. În plus, consorțiul va organiza și o serie de traininguri pentru profesioniști, dedicate celor care lucrează în domeniul prevenirii sau combaterii traficului de persoane, din sistemul juridic, poliție, învățământ, mass media. 

Înscrierile pentru sesiunile online care vor avea loc pe 24 și 26 aprilie se pot face aici: https://forms.gle/8ASq7MG1bTEyMvkv6  

Mai multe informații pot fi aflate pe website https://stopat.ecler.org/ și pagina de Facebook https://www.facebook.com/STOP.AT.traficul 

__________________ 

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor antitrafic prin activități de educare, monitorizare, advocacy si watchdog.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, accesați www.stopat.ecler.org.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu