Închide

Peste 200 de medici reuniţi la congres de reumatologie la Cluj. „Afecţiunile reumatice nu mai sunt boli ale bătrâneţii. Frecvența lor în rândul populației active are un impact important la nivel socio-economic”

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 30, 2018 0 794

Peste 250 de medici reumatologi din mai multe specialități participă, la Cluj-Napoca, în perioada 30-31 martie la un simozion dedicat abordării multidisciplinare a bolilor reumatice.

Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale ce afectează proporții semnificative din populația României. Cele mai frecvente boli sunt cele degenerative (artroză, reumatisme abarticulare, etc), dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afectează probabil aproximativ 3% din populația României, transmit organizatorii congresului de la Cluj. Între acestea din urmă se numără poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică. La nivelul județului Cluj, peste 7.000 de pacienți au fost consultați doar în anul 2017 în Clinica Reumatologie Cluj.

„Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne și este cea mai tânără dintre ele. Și are două particularități. Prima, multitudinea și diversitatea patologiei. Peste 150 de boli care au manifestări la nivelul sistemului musculoloscheletal. Wiliam Heberden, un mare practician, spunea la începutul secolului al XIX-lea “Reumatism este un termen comun pentru multe boli și dureri, din care multe nu au încă nume și care sunt se datorează unui număr mare de cauze” . Acest lucru înseamnă că la nivelul spatelui sau genunchiului se pot manifesta diferite boli, și deci acestea trebuie recunoscute, diagnosticate și tratate diferit. Boli frecvente, precum artroza și boli rare și foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice. De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice. Acesta este și motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare. Ideea a fost să aducem împreună reumatologia cu o altă specialitate, să discutăm subiectele comune, să deschidem interesul pentru patologia musculoscheletală și mai ales să avem un limbaj comun. Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistica, pnemumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrica-ginecologia, pediatria, oftalmologia și, în sfârsit, anul acesta, cu ortopedia“, a declarat Simona Rednic, medic primar în reumatologie, seful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean Cluj și a disciplinei de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj, secretar general al Societății Române de Reumatologie.

Afecțiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bătrâneții, prevalența acestora fiind tot  mai mare în rândul populației active, tineri și chiar copii. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, afecțiuni le reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, familial, emoțional si psihosocial, de fapt un impact negativ asupra tuturoraspectelor legate de calitatea vieții pacientului. „Și la nivelul Clinicii Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 ani și doar o treime aveau peste 65 ani“, a mai spus Rednic. Frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și populației active are un impact important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletale afectând capacitatea de muncă apersoanelor, uneori chiar definitiv; Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale, spun cei din domeniu.

Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a unor terapii eficace, constituie singurele metode de limitare a evoluției acestor boli, precizează medicii reuniţi la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu