Închide

Protest în lumea medicală clujeană. „E de la sine înțeles că activitatea spitalelor a fost afectată”

SănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 11, 2018 0 503

Protest spontan astăzi, în fața Spitalului Județean. Aproximativ 100 de tehnicieni radiologi şi de imagistică medicală din mai multe spitale clujene au protestat astăzi pentru a obține creșteri salariale.

Protestatarii s-au strâns în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca și au militat pentru asimilarea funcţiei lor celei de asistent medical, astfel încât să beneficieze de majorări salariale. Ei au purtat mai multe bannere cu mesaje precum „Vrem spor 100%, pentru că suntem expuşi 100% nu 55%”  ,sau „Ne-au scăzut salariile, nu ne mai minţiţi”

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean, Monica Costin, a precizat pentru actualdecluj.ro că protestul a ținut în jur de o oră și că activitatea din spitale a fost afectată, întrucât e foarte greu ca cineva să acopere întreg volumul de muncă.

Proteste similare sunt anunțate și în perioada următoare, dacă situația nu se va schimba.

În urmă cu o lună, liderul filialei Sanitas Cluj, Ștefan Roman, explica pentru adevarul.ro cum sunt afectate salariile cadrelor medicale, existând o discrepanță nejustificată în sectorul medical.

Guvernul a anunţat majorări salariale între 70 şi 170%. În caculele făcute de sindicalişti rezultatele sunt altele. În ceea ce priveşte majorările salariale, Roman a dat exemplu situaţia veniturilor unui medicul primar: acesta câştiga până acum salariul de 7020 lei brut, venitul net fiind 4.392 lei în care intră şi 317 lei indemnizaţia de hrană. Din luna martie, acelaşi medic primar va avea salariul brut de 15.565 iar după impozitare o să rămână cu 9.391 lei. O asistentă medicală avea, în ianuarie, salariu brut de 3.556 lei din care net rămânea cu 2.366 lei. Începând cu luna martie, salariul de bază va trebui să crească la 4.869 lei, ceea ce înseamnă un venit net de 3.133 lei. O infirmieră, dacă în ianuarie avea 2148 lei brut, ceea ce înseamnă un venit net de 1.542 lei, acest salariu îl va primi pe tot parcursul anului deoarece această categorie nu intră în tranşa de majorare începând cu luna martie. Ce vor sindicaliştii Roma susţine: „noi cerem să se intre în normalitate. Actul medical se desfăşoară în echipă şi toate componentele echipei, toţi cei care fac parte din aceasta ar trebui să primească majorări salariale. Promisiunile din campania electorală nu făceau distincţie între diferite categorii de personal medical.”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare