AcasăActualitatePeste 17 milioane lei pentru construirea unei noi creșe în ...
Peste 17 milioane lei pentru construirea unei noi creșe în cartierul Mănăștur. Boc: „Nu ne oprim până la momentul în care vom ieși să ne facem reclamă la creșă că nu vor fi suficienți copii”
Un atelier dezafectat de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din cartierul Mănăștur, de pe strada Negoiu, va fi înlocuit cu o creșă nouă cu șase grupe printr-o investiție a Primăriei estimată la peste 17,2 milioane lei. Proiectanții de la Verdum Studio au explicat deja la urbanism conceptul pentru viitoarea creșă – „năsturelul vesel, cusut de pământ cu doi copaci”, arătând că au fost nevoiți să creeze două curți de lumină în interiorul clădirii unde au propus plantarea a doi copaci, tocmai ca să poată respecta normativele de proiectare a spațiilor interioare destinate copiilor. Clădirea e prevăzută și cu lamele pentru umbrirea automatizată a spațiului, au mai explicat proiectanții.
Consilierii locali au aprobat la ședința din 2 septembrie documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții “Extindere, etajare parțială și schimbare destinație imobil din atelier pentru școală în creșă și funcțiuni aferente, amenajări exterioare, împrejmuire incintă, str. Negoiu nr. 9B”.
Proiectul urmează să intre în următoarea fază, cea a licitației de proiectare și execuție. Viitoare creșă din cartierul Mănăștur va fi spectaculoasă și va avea o mică grădină interioasă, cu copaci, după cum deja au explicat arhitecții care s-au ocupat de proiect. A primit și un nume, „Năsturelul vesel”, având în vedere curtea interioară de lumină unde vor fi plantați și copaci, curte creată de proiectanți pentru a putea asigura spațiille interioare de dormit pentru copii așa cum spun normativele.
Viitoarea creșă pe care Primăria o va construi în cartierul Mănăștur e prevăzută cu 90 de locuri.
(simulări făcute de proiectanți cu noua creșă)
La ședința Consiliului Local la care a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru noua creșă, primarul Emil Boc a ținut să spună că proiectele de acest fel vor continua până când Primăria va fi în situația în care va avea mai multe locuri decât copii.
„Nu ne oprim, chiar dacă am triplat numărul de locuri în creșe de la momentul preluării. Nu ne oprim până la momentul în care vom ieși să ne facem reclamă la creșă că nu vor fi suficienți copii. Repet, împreună vom ieși să facem reclamă la locuri în creșă, pentru că nu vor fi atâția solicitanți, câte creșe vom avea! Mai durează până în acel moment, e adevărat, dar pe această direcție vreau să merg”, a spus Boc.
Anul acesta în Cluj-Napoca au concurat 2 copii pe un loc în creșele publice din Cluj-Napoca.
Peste 1.570 de cereri s-au depus pentru un loc în creșele publice din Cluj-Napoca. Pentru 2021-2022 sunt vacante doar 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară), după cum arata în ultima zi când se încheiau înscrierile Centrul Bugetar de Creșe din subordinea Primăriei.
Anul acesta, consilierii USR PLUS au cerut Primăriei un plan anual pentru construcția de creșe în Cluj-Napoca. Boc le-a arătat că Primăria face eforturi să crească numărul de locuri în creșe și le-a fluturat în față și programul de sprijin pentru plata unei bone.
În 2021, locurile la creșă au fost și mai puține, având în vedere pandemia și obligația creșelor de a asigura măsuri de distanțare pentru copii. Ulterior s-au mai suplimentat locurile grație unor măsuri guvernamentale care au permit creșelor să funcționeze ca înainte de pandemie.
Cifrele noii creșe din cartierul Mănăștur
Proiectul prevede realizarea unei construcții cu regim de înălțime variabil de la D+P la P+E+R.
Aria terenului – 2.565,00 mp;
Aria construită – 978,19 mp;
Aria construită desfășurată -2.464,60 mp;
Suprafața utilă – 2.378,60 mp;
Suprafața spații verzi – 975,97 mp.
Clădirea va adăposti:
-6 grupe de copii cu o capacitate de 90 locuri cu funcțiunile aferente;
-cabinet medical;
-spațiu administrativ;
-spațiu tehnico-gospodăresc;
-sală multifunțională pentru diverse activități recreative;
-2 terase înierbate;
-spații de joacă în incinta clădirii și în aer liber.
Valoarea totală a investiţiei, conform devizului general: 17.219.073,71 lei (cu TVA)
foto cover: atelierul care va fi transformat în creșă, sursa: primariaclujnapoca.ro