Închide

Peste 100 de proiecte industriale la Cluj. O firmă de construcții din județ e cea mai activă companie pe acest sector de piață

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 19, 2021 0 917

În topul județelor cu cele mai multe investiții industriale în această perioadă se află Bihorul, Ilfovul și Clujul, arată datele companiei de consultanță IBC Focus, care urmărește șantierele din România. În ultimele 3 luni, consultanții au monitorizat 1729 de construcții noi industriale. Cumulat, acestea se întind pe o suprafață de 5,50 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 9,64 miliarde de lei.

Cele mai multe construcții noi industriale sunt spații de depozitare: 921 proiecte. De asemenea, au fost identificate și 486 spații de producție, 190 spălătorii auto, 171 proiecte de zoo/bio-tehnie și 232 ateliere de reciclare.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Bihor, cu un total de 148 proiecte. Următoarele poziții sunt ocupate de Ilfov (105 proiecte) și Cluj (104 proiecte), mai arată datele publicate pe platforma proprie, Infohale.ro.

 

 

Peste 86% dintre proiectele industriale monitorizate în ultimele 3 luni sunt private. Mai exact, au fost identificate 1488 investiții private, 29 publice și 212 cu finanțare public-privată.

În topul celor mai mari proiecte în construcție se află un parc mixt, cu hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică – Constanța Business Park, faze succesive, în Constanța (210.000 mp). Unul dintre cele mai mari proiecte în lucru e în Cluj: WDP Industrial Park Cluj – Depozit logistic cu spații administrative (188.000 mp). Mai există în lucru și un ansamblu logistic, cu hale de depozitare, producție, logistică și spații depozitare – CTPark Bucharest North, Ilfov, 100.000 mp

322 antreprenori generali care au executat lucrări industriale au fost identificați în ultimele 3 luni. Potrivit VICTA.ro, platforma IBC Focus, cele mai active companii sunt KESZ Construcții România, din Cluj (9 proiecte), B MASIV (4 proiecte), WINCON (4 proiecte), NESS Proiect Europe (4 proiecte) și STAFF Company (4 proiecte).

Marile tranzacții din piața industrială

Conform celei mai recente analize a consultanților de la JLL România, pe piața industrială și logistică s-au realizat câteva tranzacții semnificative în acest an. Pe acest segment, cea mai mare tranzacție a fost vânzarea către CTP a portofoliului Catalyst, constând în patru proprietăți – 2 la Timișoara, una la Arad și una în Caransebeș. Alte trazacții majore cu proiecte industriale și de logistică au fost preluarea parcurilor Industrial Park West Arad și Industrial Park West Oradea de către Globalworth de la Globalvision, vânzarea depozitului H.Essers din Oradea către Connectronics și achiziția Solo Logistic Park din Iași de către fondul suedez de investiții, Oresa, care a marcat intrarea pe piața locală de real estate a unui nou investitor. „Activitatea pe acest segment al pieței este limitată de lipsa de produse disponibile la vânzare, în condițiile în care piața este dominată de jucători strategici, care în foarte puține cazuri vor să vândă”, arată analiza JLL.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare