Închide

Peste 100 de medici de familie au ieșit în stradă în Cluj/Dacă statul nu schimbă condițiile din noul contract care se va încheia cu Casa de Asigurări, din februarie se vor taxa consultațiile

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2024 0 264

Zeci de medici de familie au ieșit în stradă în Cluj-Napoca, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, avertizând că, începând cu 1 februarie 2024, vor taxa pacienții. Aceasta dacă se va adopta noul model de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate care implică, pentru medici, mai puțini bani decontanți de stat pentru pacienți, în condițiile în care taxele, impozitele și cheltuielile lor către stat sunt mult mai mari.
Cei peste 100 de medici care au ieșit să protesteze în Cluj au scandat mesajul „Jos Guvernul și Nu semnăm”, afișând mai multe mesaje pe pancarte pe care le-au purtat pe parcusul protestului:  „Nu semnez pentru faliment”, „Nu omorâți medicina familiei” sau „Fără o medicină de familie sănătoasă, această națiune va fi bolnavă”.

”Medicii de familie nu vor semna un contract oneros, abuziv care limitează acordarea de servicii medicale, pe de o parte, și impune scăderea finanțării serviciilor, pe de altă parte. Guvernul si instituțiile statului trebuie sa asigure accesul gratuit la servicii de sănătate și nu poate să transfere această obligație în sarcina medicilor!  Suntem convinși că pacienții înțeleg situația în care ne aflăm și avem credința ca ne vor susține în demersul nostru de a refuza un contract care ne afectează deopotrivă, pacienți și medici”, este manifestul medicilor de familie din Cluj, potrivit cluj24.ro

 Medicii cer retragerea proiectului de ordin aflat în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale

„Retragerea proiectului de ordin de pe transparență decizională de pe site-ul Casei Naționale. Acest proiect de ordin duce la scăderea finanțării cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor specialiști din ambulatoriu cu până la 40%, asta în condițiile în care oricum există mult mai multe taxe în acest an, există impozite majorate și o creștere a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor medicale. Se știe că veniturile obținute de la Casa de Asigurări nu sunt veniturile medicilor. Din aceste sume, medicii își plătesc tot ce înseamnă cheltuieli de funcționare. Chiar dacă am semna contractul de la 1 februarie, ne vom vedea obligați să-l închidem la sfârșit de lună, probabil, pentru că nu susținem funcționarea cabinetului. Pacienții trebuie să cunoască situația. Medicii de familie au o  relație mai apropiată cu aceștia, le știu toate problemele, medicale dar și sociale și dorim să-i anunțăm că, în aceste condiții, prin nesemnarea contractului de la 1 februarie, va însemna refuzarea oricărui serviciu gratuit, mai puțin urgențele medicale, asta însemnând inclusiv consultații sau eliberări de rețete”, a declarat dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

„Proiectul elaborat de Casa Națională ne scade veniturile cabinetului cu aproximativ 40-50% prin mai multe mecanisme. O dată prin scăderea valorii punctului per capita și pentru consultații. A doua oară prin limitarea numărului de consultații în cabinete, si prin eliminarea regularizării anuale”, a spus și Mihai Mara, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj-Napoca, pe pagina oficilă de Facebook a organizației.

„Ne spunem doleanțele, am fost și invitați la Casa Cluj pentru a ne spune propunerile și ce soluții vedem, dar știm că nu aici este rezolvarea, ci la Ministerul Sănătății. Suntem foarte revoltați, în primul rând de respectul pe care ni-l arată guvernanții și de manipularea informației pe care o face prim-ministru și ministrul sănătății, afirmând că a crescut finanțarea în sănătate, că românii pot să fie liniștiți, că pot să meargă la cabinetele medicilor de familie, iar în același timp postează pe transparență decizională acest proiect de ordin care înseamnă o scădere a finanțării cu 30, 40, chiar 50% a cabinetelor de medici de familie, dar și a cabinetelor medicale din ambulatorul de specialitate și care, coroborate cu taxele majorate din acest an, cu e-factura, cu impozitele crescute, va duce la falimentarea cabinetelor medicale”, au mai spus Emiliana Costiug, citată de radiocluj.ro.

„Referitor la modificările propuse prin Proiectul de hotarare de modificare a HG 521/2023 si proiectul de hotarare de modificare al Ordinului 1857/441/2023, În condițiile unui deficit sever de medici de familie, a creșterii nevoilor de îngrijiri de sănătate ale populației și a problemelor legate de respectarea termenelor de plată de către CJAS față de cabinetele de medicină de familie, în ultimele luni, În condițiile creșterii taxelor și impozitelor și a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor, modificările propuse vor afecta activitatea asistenței medicale primare și accesul populației la servicii medicale de bază. În acest context, modificările propuse nu pot fi acceptate, argumentele fiind clare si bine documentate. Ca urmare, medicii de familie își rezervă dreptul de a nu semna noul contract, începând cu 1 februarie 2024, în condițiile în care aceste proiecte vor fi adoptate”, se mai arată pe pagina de Facebook AMF Cluj.

Medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate negociază  în prezent la nivel național cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, o întâlnire cu noua șefa a instituției, Valeria Herdea fiind programată și în 18 ianuarie. Ieri,  17 ianuarie, o delegaţie din rândul celor care au pichetat sediul CNAS Bucureşti a discutat cu directorul instituţiei, Valeria Herdea. Aceasta a spus că se vor face eforturi pentru identificarea de soluţii prin negocieri, dar că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al propunerilor care se fac. Între timp, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat  că punctul medical şi valoarea per serviciu medical vor fi menţinute la nivelul anului trecut. El a precizat că acesta este obiectivul strategic de negociere cu medicii de familie şi că a avut o discuţie, în acest sens, cu preşedintele CNAS.

Și sindicaliștii Sanitas au început joi, 18 ianuaie, în Capitală, un protest la Ministerul Finanțelor, un pas înainte de posibila declanșare a grevei generale, potrivit unui comunicat al organizației. Cadrele medicale și asistenții sociali cer deblocarea completă a angajărilor în sistemul medical și creșteri de venituri pentru diferitele categorii de salariați.Sindicaliştii Sanitas cer o majorare ”cu cel putin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate şi Asistenţă Socială”, potrivit News.ro. Sindicaliștii au adus ca recuzită coșuri de magazin în care au pus covrigi și hârtie igienică.

Protestele s-au întins în toată țara în ultima săptămână. Au ieșit în stradă fermieri, transportatori, angajați ai Ministerului Finanțelor, medici de familie din mai multe județe  sau angajații CNCD.

Foto: Protestul din Cluj/sursa cluj24.ro/www.radiocluj.ro

 


Nici un comentariu

Scrie un comentariu