Închide

Hoț de buzunare condamnat la ani grei de detenție în Cluj în urmă cu 2 zile, faptele sunt din 2018

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 18, 2024 0 144

Un hoț de buzunare a fost condamnat în urmă cu două zile la Cluj la ani de închisore în regim de detenție, după ce a furat un portmoneu cu 250 de lei din rucsacul unui călător cu transportul în comun. Fapta datează din 2018 dar condamnarea a venit doar în urmă cu două zile.
Astfel, hoțul a fost trimis în judecată prin rechizitoriu în 3 ianuarie anul trecut dar dosarul a fost constituit încă din 2018. În 28 noiembrie 2018 în jurul amiezii persoana vătămată însoțită de mama sa, călătorea având-o în brațe pe fiica ei în vârstă de 2 ani, iar în spate ținând un rucsac în care avea portmoneul din piele de culoare roșie care conținea acte – carte de identitate, permis de conducere, card de sănătate, două carduri bancare – și suma de 230 lei. La începutul călătoriei, în stația Regionala CFR, inculpatul a observat-o pe persoana vătămată când și-a introdus portmoneul în rucsac, a urmărit-o și a urcat în același autobuz, poziționându-se în spatele ei, iar în timpul deplasării, profitând de aglomerație, de neatenția acesteia și de faptul că fermoarul de la rucsac era deschis, i-a luat portmoneul din geantă și l-a ascuns în buzunar apoi a coborât la prima stație și a părăsit zona.
Victima a coborât și ea, pentru a permite ieșirea altor călători, și a observat că avea fermoarul deschis la rucsac iar portmoneul lipsea, astfel că a bănuit imediat că bărbatul care a stat în spatele ei și a coborât l-a sustras, astfel că a anunțat Poliția.
Raportat la circumstanţele reale de comitere a infracţiunii evaluate prin prisma împrejurărilor, modului de comitere, mijloacele folosite şi consecinţele cauzate, instanţa constată că infracţiunea săvârşită de inculpat prezintă o gravitate suficient de ridicată, deoarece inculpatul a adoptat cu uşurinţă rezoluţia infracţională, în momentul în care a observat-o pe persoana vătămată, a urmărit-o şi au urcat în autobuzul în care a urcat şi aceasta, în scopul punerii în executare a hotărârii de comitere a infracţiunii de furt”, a apreciat instanța Judecătoriei Cluj-Napoca în decizia de condamnare.  ”Gravitatea faptei rezultă din aceea că infracţiunea a fost săvârşită într-un mijloc de transport în comun, pe timpul zilei, în care se mai aflau şi alte persoane, profitând de neatenţia persoanei vătămate, specifică persoanelor care urcă în mijloacele de transport în comun”.
Prejudiciul nu a fost recuperat iar după ani de la comiterea faptei, în instanță, victima a anunțat că renunță la pretenții.
Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi a colaborat cu organele judiciare. ”Antecedentele penale ale inculpatului impun concluzia că aceasta prezintă o periculozitate ridicată, iar riscul de comitere a unor noi infracţiuni este de asemenea real şi actual. Astfel, inculpatul a fost condamnat în repetate rânduri până în prezent, pentru comiterea de infracţiuni, dintre care unele îndreptate împotriva patrimoniului, fără să înţeleagă imperativul de a nu mai comite fapte penale”, a mai arătat instanța.
Astfel, inculpatul, aflat deja în închisoare condamnat în alte cauze, a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Fapta a fost săvârșită în stare de recidivă postcondamnatorie în raport cu infracţiunile pentru care a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 4 luni închisoare în 2020, rămasă definitivă prin neapelare. În plus inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care a fost condamnat în prezenta cauză în concurs în raport cu alte infracțiuni – conducere a unui vehicul fără permis de conducere în 2017, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare în 2021, uz de fals la aceeași dată pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni de închisoare în 2021 și furt calificat în februarie 2020 pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare tot în 2021, în Suceava.
Instanța a descontopit pedepsele și le-a recalculat, rezultând 4 ani și 9 luni închisoare în regim de detenție, din care s-au dedus măsura reținerii 24 de ore în 11 ianuarie 2019, a arestării preventive din 26 iunie 2020 până în 14 august 2020 și perioada executată din 9 iulie 2021 la zi. În plus, dat fiind faptul că prejudiciul nu a fost recuperat, iar persoana vătămată a renunțat la pretențiile civile, instanța a dispus confiscarea specială a sumei de 350 lei de la inculpat. Decizia a fost luată în urmă cu două zile de Judecătoria Cluj-Napoca și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu