Închide

Patru instituții din Cluj fac un proiect comun care să-i învețe pe elevi educație medicală

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 04, 2019 0 187

Patru instituții din Cluj fac un proiect comun care să-i învețe pe elevi educație medicală de prim-ajutor.

Elevii din zece școli din Cluj sunt cuprinși într-un proiect-pilot de educație medicală de prim-ajutor într-un program derulat de patru instituții – Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Spitalul Județean Cluj prin unitatea de primire a urgențelor, și respectiv Serviciul Județean de Ambulanță. ”Am ajuns în acest moment în situația în care să reușim să avem materialele necesare pentru zece școli din care cinci licee, care primesc astăzi materialele necesare”, spune șeful inspectoratului școlar Valentin Cuibus. ”Practic în cele zece unități, urmând ca în primăvară să cred că vom reuși să mai aducem cel puțin zece unități în program, sunt cuprinși elevii din clasele VII și VIII și clasele IX și X, dar și cadrele didactice. Vrem să fie practic un proiect care să continue mulți ani”.

Primele materiale didactice au fost achiziționate de IȘJ Cluj și putem face astfel cursurile de prim-ajutor. ”Feedback-ul e pozitiv din partea elevilor și profesorilor, este un lucru extraordinar de a intra cu această educație în școlile clujene. Noi asigurăm cursurile prin paramedicii formați în centrul nostru de formare dar și cu oamenii din subunitățile de intervenție, plus voluntarii UMF”, a completat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Prin acest program au fost cumpărate zece manechine, cu bani de la Consiliul Județean Cluj – un manechin costă 400 de euro iar Cuibus spune că în primăvară IȘJ vrea să mai cumpere 20 de manechine. Cum se desfășoară aceste cursuri propriu-zise? Răspunde Adela Golea: ”va fi un prim curs cu o parte teoretică, după care scenarii practice, ce faci dacă găsești pe cineva jos. Fiecare dintre copii trebuie să parcurgă acești pași, după care sunt scenarii punctual, dacă are o plagă din care curge sânge sau bănuim o fractură”. De altfel Golea spune că astfel de cursuri sunt foarte necesare, căci în jumătate din cazurile în care se solicită intervenția medicală de urgență echipajele ajunse la fața locului constată că victimelor nu li s-au făcut primele manevre de resuscitare – iar acesta poate fi un pericol în special pentru creier, care nu-și mai poate reveni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu