Închide

Patronii firmei de casă a Primăriei construiesc în centrul orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 11, 2020 1 2280

Mai multe case de pe strada Coșbuc din centrul Clujului sunt înlocuite cu imobile mixte, tonul fiind dat de patronii firmei Diferit, Nicolae și Daniela Petri,care au ridicat un imobil de locuințe și au mai obținut avizul pentru un apart hotel lângă clădirea Forțelor de Muncă. Diferit este firma care are în ultima vreme cele mai multe contracte cu Primăria din Cluj pentru modernizarea unor artere și poduri din oraș.

Anul trecut, Primăria a avizat cu felicitări la o comisie de urbanism din luna iunie 2019 proiectul unui imobil mixt propus de Mossfern pe strada George Coșbuc, în locul unor case parter din vecinătatea clădirii în care funcționează Forțele de Muncă, Casa de Pensii sau Agenția de Prestații Sociale. Beneficiari sunt Nicolae și Daniela Petri, cei care controlează societatea Diferit, firma care are contracte pe bandă rulantă cu Primăria din Cluj.

Pe parcela de 811 mp se propunea un imobil mixt, locuințe, servicii și comerț la parter. Conform Planului Urbanistic General, terenul aferent investiției se desfășura pe două unități teritoriale de referință, – ZCP_M4 (Zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanță locală, caracterizat prin POT max = 40 %, și CUT max = 1.4) și  SZCP_Is (Subzonă de instituții și servicii publice de interes public constituite în clădiri dedicate situate în afara zonei centrale, având POT max = 60 %, și CUT max = 2.2 – subzonă ce face parte din ZCP_M1 – Zonă mixtă cu regim de construire înschis, adiacentă principalelor artere de trafic).

Atunci s-a propus în cele două UTR-uri amplasarea unei clădiri cu 2S, P, 2 etaje și mansardă, imobil mixt cu parter comercial și locuințe plus birouri (având în vedere condiționările din UTR-ul M4 pentru înălțime).

 

Ulterior s-a cerut un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să corecteze limita de UTR între Calea Moților și George Coșbuc, beneficiarii optând pentru instituirea zonei de instituții și servicii pe toată parcela de peste 800 de mp de lângă clădirea Forțelor de Muncă. Deci pentru un nivel în plus la clădire.

Acest PUZ a primit avizul Comisiei de Monumente dar și avizul arhitectului șef al județului după ce a fost dezbătut la o ședință de anul acesta.

PUZ-ul a fost aprobat și de Primărie la ședința din 30 iulie.

Patronii Diferit au mai înlocuit o casă de pe Coșbuc cu un imobil mixt de locuințe, cu spațiu comercial la parter, clădire deja edificată pe parcela vecină de peste 700 de mp. Acum s-a mai cerut pe lângă corecția UTR-ului și comasarea celor două parcele, cea cu imobilul deja edificat și cea pentru care se propune imobilul nou, apart hotel. De partea de PUZ s-a ocupat arhitectul Sorin Scripcariu, fostul șef al Comisiei de Monumente care și-a schimbat recent componența. Titular pe proiect rămâne în continuare Mossfern.

Și proiectantul pe partea de arhitectură, Arnold Makalic (care controlează Mossfern) cel care a făcut și cealaltă clădire vecină pentru același beneficiar, a fost membru în comisia veche de monumente alături de Scripcariu.

Scripcariu a spus la ședința de urbanism din 30 iulie a Primăriei că la începutul anului s-a obținut un nou aviz de oportunitate pentru corecția de limită, că s-au comasat parcelele (rezultând una de peste 1500 de mp) și s-au făcut corecțiile privind accesul în subsolul cu parcări al clădirii. Inițial se dorea ca acesta să se facă din rampa clădirii vecine, însă parcelele nu erau comasate ca să se accepte acest lucru juridic.

S-a mai cerut și o retragere față de aliniamentul străzii, însă despre aceasta Scripcariu a opinat că e improprie având în vedere că și clădirea de la Forțele de muncă cât și cele de vizavi nu sunt retrase, retragerile urmând să se facă succesiv pe arteră, tocmai pentru ca această clădire a  Forțelor de Muncă să nu rămână izolată.  Cei din comisie au cerut ca imobilul să nu depășească înălțimea clădirii deja edificate. S-a mai discutat despre funcțiunea de apart hotel propusă despre care cei din comisie s-ar fi pronunțat că nu ar fi posibilă. Scripcariu a răspuns că turismul e permis în Is.

Decizia comisiei nu a fost clar exprimată.

Primarul Emil Boc a opinat că se poate accepta proiectul în forma propusă, dacă deja el a fost acceptat de prima dată, cu corecțiile juridice de rigoare ca să poată fi autorizată investiția.

Alți investitori nu au fost la fel de norocoși că li se accepte locuințe pe strada Coșbuc.

vezi și:

Copacul și calitatea vieții. Primarul Boc își arată mușchii la urbanism: „S-a dus vremea Clujului cantitativ. E vremea celui calitativ”

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare