Închide

Copacul și calitatea vieții. Primarul Boc își arată mușchii la urbanism: „S-a dus vremea Clujului cantitativ. E vremea celui calitativ”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2019 0 955

Un imobil mixt cu două etaje plus unul retras și cinci apartamente propus pe strada Coșbuc a fost prilej pentru primarul Boc să enunțe, la ultima ședință de urbanism, noua practică de avizare a proiectelor.

Potrivit primarului, de acum înainte, acolo unde nu există înțelegere între vecini vor primea soluțiile minim invazive: „s-a dus vremea Clujului cantitativ. E vremea celui calitativ”, a explicat el. Proiectul a fost întors pe toate părțile având în vedere că vecinii – o firmă deținută de doi frați dintre care unul, profesor universitar, și Crucea Roșie – s-au plâns că noua construcție va aduce trafic printr-un gang îngust dar și că beneficiarul va tăia ”un nuc de 40 de ani de pe teren”.

Proiectanții de la SQM Arhitectur au cerut avizul comisiei de urbanism pentru un imobil mixt (locuințe plus birouri) cu 5 apartamente e o parcelă de 450 mp cu acces de pe strada Coșbuc nr.11. Pe teren există o construcție pentru care inițial s-a propus mansardarea, însă Comisia de Monumente a respins propunerea (avizul intervenind întrucât zona e una protejată), așă că s-a ajuns la varianta demolării și amenajării unei construcții noi cu parter, două etaje și unul retras. „Un imobil cu apartamente de lux”, după cum a spus arhitectul Ferencz Bakos, cel care s-a ocupat de proiect.

Primarul Emil Boc a cerut  să știe indicii, mai ales că la ședință și-au anunțat prezența vecinii care se opun proiectului. Arhitectul șef -Daniel Pop – a spus că sunt indicatori maximali admiși. „Totdeauna să îmi dați aceste repere, să știm și să găsim echilibrul necesar”, a cerut primarul.

Mai mulți funcționari din Direcția de Urbanism au mai semnalat că parcela nu are front la stradă nici nu respectă distanța de 35 de metri față de drum așa că, în astfel de situații, potrivit regulamentului, nu se pot oferi derogări de construire pentru amplasarea pe parcelă. Arhitectul șef a obiectat că exită aviz de la monumente pentru o eventuală construie față de aliniament. S-a avansat și varianta ca respectivul caz ar putea ajunge la proces. Proiectanții au arătat că parcela e dezlipită cu servitute de trecere și că, în condițiile în care nu există frontul la stradă, amplasarea construcției pe parcelă se reglementează prin Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). În plus, ahitectul Vlad Negru, membru în comisie, a spus că în situația parcelei de pe Coșbuc se găsesc foarte multe terenuri din centrul orașului, școli sau grădinițe și că practica din comisie este ca situația de construire să se regleze prin PUD.

Vecinii au intervenit și ei în discuție –  o firmă deținută de doi frați dintre care unul, profesor universitar, Mihai și Mircea Pop dar și oficiali ai Crucea Roșie Cluj – să ceară edificarea unei case, nu a unui bloc de locuințe cu acces prin curtea lor. Mai ales că poarta de acces este de 3 metri și perimetrul este și așa tranzitat de mașini.

„Se creează ambuteiaje mai ceva ca la Platinia”, au semnalat și cei de la Crucea Roșie. „Să se facă o casă, mai ales că e drum de pământ pavat de noi și utilitățile nu sunt dimensionate”, au mai spus cei de la Crucea Roșie. În plus, vecinii au mai arătat că în curte este un nuc – poate și de 40 de ani – care se va tăia pentru a face loc viitoarei construcții.

După ce proiectanții au încercat să spună că legea permite astfel de corecții și că este vorba doar de un nuc, primarul a început „ofensiva.”

„Protecția spațiilor verzi nu o negociem. Cum, ce e un nuc de 40 de ani? Nu negociem astfel de chestiuni. Mai ales că am cerut un dosar pentru fiecare copac din orașul nostru. Și se actualizează registrul spațiilor verzi”, a mai ținut să facă spectacol primarul. (Registrul Spațiilor Verzi este o obligație legală pentru Primăria Cluj care a declanșat oricum procedura de a-l actualiza recent, chiar dacă acest registru trebuia făcut cu ani în urmă).

Arhitecți din comisie – Adrian Iancu, Voicu Bozac – au ținut să spună că situația este complexă și că pretențiile vecinilor legate de trafic sunt nejustificate în condițiile și ei generează trafic. A intervenit chiar și avocatul beneficiarului care a spus că prin proiect se face o organizare mai bună a zonei și că fiecare trebuie să aibă drept să circule spre parcela unde activează. În schimb, arhitecții au fost sceptici cu privire la locuirea pe „un fund de parcelă” despre care au spus că scade calitatea vieții. Primarul a preluat imediat tema și a făcut o nouă demonstrație prin care și-a lăudat verticalitatea sa teoretică.

„Nu fac rabat în Cluj de la calitatea vieți. Voi aproba ceea ce îmi va spune arhitecul șef, dar în limitele legii. Dumneavoastră ați făcut, ați vândut și ați plecat. Dar Clujul rămâne și după dumneavoastră. Nu puteți  face tot ceea ce credeți de cuviință. Cum veți locui acolo? Ăsta-i conceptul de calitate a vieții? Haideți să găsim echilibrul. S-a dus vremea Clujului cantitativ. E vremea celui calitativ”, a mai spus Boc.

Primarul le-a mai cerut celor din aparatul tehnic că facă o adresă la mediu cu privire la legitimitatea procedurii legată de tăierea nucului din curte. Un arhitect din comisie – Romulus Zamfir – i-a atras atenția că în astfel de situații procedura e simplă, se face un certificat de deces și nu trebuie făcut așa mare caz. „Lucrurile mari se fac din lucruri mici. Sunt alte probleme aici. Este intrare cu trepte din gard care obturează accesul. Asta trebuie corectată”, a spus Zamfir.

În discuție a intervenit și beneficiarul apartamentelor propus pe Coșbuc, Ilie-Claudiu Gagea care a spus că de 4 ani nu reușește să se înțeleagă cu vecinii sub nicio formă și că aceștia au refuzat chiar și ofertele sale de a reface drumul de acces.

Boc s-a arătat brusc și mai supărat. „Voi vreți marea cu sarea. Dacă voiați altceva era aprobat de 4 ani. Atât cât va decide administrația locală veți primi. Eu voi recomanda soluția minim invazivă și să nu distrug calitatea vieții. Îmi asum asta. Nu o să mă dau în spate. De asta depinde cu ce preț veți vinde. Acum îmi veți zice că e nebun primarul acesta. Dar peste niște ani vă veți răzgândi”, a mai spus Boc.

Arhitetcul Vlad Negru din comisia de urbanism a intervenit și le-a recomandat beneficiarului și proiectanților să aibă în vedere, raportat la calitatea vieții, să propună birouri pe respectivul amplasament sugerând că în respectivul caz nici nu mai trebuie  discutate chestiuni de obligativitate a asigurării de spații verzi.

Având în vedere direcția în care a făcut primarul declarații, arhitectul șef Daniel Pop a plusat și „a imaginat” vizionar nucul de pe Coșbuc integrat în viitoarea clădire.”Să fim serioși, suntem arhitecți, știm integra un copac într-o clădire”, a descris arhitectul o practică care lipsește cu adevărat în Cluj și nici nu a fost asumată niciodată la nivelul comisiei de urbanism. „Un nivel optim de înălțime. Nu trebuie să sărim calul. Vom merge pe minim dacă nu există o soluție comună. Cât voi fi aici, voi pune accentul pe calitate. Dacă nu vreți binele, o să îl fac cu forța. Când nu o să mai fiu, atunci să faceți P+10”, a mai tranșat primarul.

Comisia a respins proiectul și așteaptă o altă varinată, așa cum s-a cerut, chiar pentru spații de birouri.

 

 

 

 

 

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare