Închide

Doi prieteni din Cluj înoată şapte lacuri pentru a susţine taberele unor copii bolnavi

ActualitateSocial by Actual de Cluj - iun. 22, 2019 1 604

 

Au escaladat munţi, au mers pe schiuri şi biciclete, iar în acest an doi prieteni din Cluj, Szénási Zoltán și Katona Alpár, au ales să înoate în 7 lacuri din România pentru copiii bolnavi care ajung în taberele Yuppi, anunţă organizatorii.

Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere la Şăulia, judeţul Mureş. Acestea sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet sau alte boli autoimune, explică organizatorii. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, echitație, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru. În vara anului 2018, taberele au găzduit 153 de copii din întreaga țară susţinuţi de aproximativ 158 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 54 de medici specialişti, menţionează reprezentanţii Yuppi.

În cadrul proiectului Yuppi Lake Challenge, Alpár și Zoltán și-au propus traversarea înot, a 7 lacuri din România – Lacul Tarnița și Beliș (județul Cluj), Lacul Drăgan (județul Bihor), Lacul Vidraru (județul Argeș), Lacul Zetea (județul Harghita) și Lacul Colibița (județul Bistrița-Năsăud), respectiv a unui lac surpriză, numele lui fiind publicat pe parcursul derulării proiectului. „Alergăm, bicicluim și ne cățărăm la un nivel înalt. Știm să și înotăm, dar numai ca oamenii de rând, nu la nivel profesionist. Așadar vom traversa lacurile întrecându-ne propriile limite, astfel vom putea simți și noi experiența Yuppi: cum e să trecem peste obstacole, să trăim un nou succes și astfel să devenim mai buni în tot ceea ce suntem.” a rezumat Szénási Zoltán ideea principală a provocării din acest an.

Prin acțiunea lor, cei doi vizează strângerea a 49 000 de lei. Sunt așteptate donaţii din partea persoanelor juridice, dar și a persoanelor fizice. „Am început deja discuțiile cu firmele din Cluj și dorim să ne extindem strângerea de fonduri în întreaga țară. Companiilor li se oferă două variante de a sprijini acțiunea: au posibilitatea de a cumpăra traversarea unui lac sau a achiziționa un antrenament. Trei firme s-au alăturat deja proiectului: Halcyon Mobile, Nexxon și Flower Solutions, cel din urmă cumpărând traversarea lacului Tarnița. Vom onora această achiziție în ultimul weekend din luna iunie”, spune Katona Alpár. „Ne bucură nespus de mult ideea că putem să responsabilizăm și persoanele, nu numai conducerea unei companii. În anii trecuți am reușit să captăm și atenția angajaților marilor companii clujene, astfel ei organizând o strângere privată între colegi, fie ea printr-un târg de haine sau printr-un ospăț, iar banii adunați astfel au fost donați taberei Yuppi”, a completat acesta.

Anul acesta persoanelor fizice li se oferă și varianta de a contribui cu sume fixe la strângere, astfel oricine își poate cumpăra o distanță de înot (100 m, 200 m sau 400 m cu 25, 50, respectiv 100 de lei), donația pe care cei doi prieteni o vor onora cu înotarea distanței achiziționate.

Prietenii fondatori ai proiectului Rupicapra Social s-au alăturat mișcării „Tabăra Yuppi” în anul 2016, când au parcurs 260 000 de pași – 210 kilometri în Carpații Meridionali (YuppiRun a pornit din Munții Făgăraș, băieții trecând prin Munții Bucegi și la finalul traseului, alergând un ultramaraton). În 2017 a avut loc YuppiRide, o călătorie de 1800 de kilometri cu bicicleta de la Șăulia, jud. Mureș până la Chamonix, Franța, urmată apoi de escaladarea vârfului Mont Blanc. În 2018, în cadrul proiectului denumit YuppiSlide, cei doi prieteni și-au propus traversarea pe schiuri, de la vest la est, fără ajutor exterior a ghețarului Vatnajokull din Islanda.

Vezi şi:

FOTO „Jurnal” de călătorie. Doi clujeni, drumuri europene pe biciclete şi vârful Mont Blanc, pentru taberele unor copii bolnavi

 

 

Foto: Yuppi

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu