Închide

Paștele sărbătorit la Cluj de romano-catolici, protestanți, reformați, unitarieni, evanghelicii-luternai: „Avem nevoie de Lumină”, le transmite vicepreședintele Consiliului Județean, Vákár István

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - apr. 03, 2021 0 594

Zeci de mii de crdincioși sărbătoresc Paștele, în județul Cluj, în acest final de săptămână, Sâmbăta Mare fiind considerată cea de-a treia zi sfântă care precede Învierea lui Isus, după actul suprem prin care Dumnezu și-a jertif fiul pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

Paștele este sărbătorit deopotrivă de enoriașii romano-catolici, protestanți, reformați, unitarieni și evanghelicii-luternai.

Preotul Keresztes Olivér, de la Parohia catolică din Cojocna, a relatat pentru TVR că sărbătoarea Paștelui este considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății pentru că reprezintă iubirea supremă pe care Dumnezeu o arată lumii, prijn jertifirea lui Isus.

În plină pandemie, Sărbătoarea Paștelui este privită ca un bun prilej de reculegere pentru fiecare dintre noi, consideră preotul Keresztes Olivér.

„Pandemia a adus la suprafață faptul că în fiecare zi trebuie să luăm decizii, iar aceste decizii ne fac să ne schimbăm relația cu Dumnezu”,  a comentat preotul.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Vákár István a subliniat că își dorește ca Paștele să le aducă oamenilor liniște, să le spulbere fricile și angoasele, motiv pentru care îi îndeamnă la credință:. „Avem nevoie de Lumină”, spune reprezentantul administrației județene.

„Dragii mei, în aceste zile, noi cei din riturile latine, sărbătorim cel mai important moment al creștinătății, respectiv Învierea Domnului! Zilele noastre, timpul pe care îl trăim este interesant, este plin de frică și de angoase, avem nevoie de Lumina, de un țel spre care să ne îndreptăm! Cât de actuală este și astăzi această comemorare a morții fatale a celui fără de prihană și sărbătoarea Învierii, a victoriei vieții asupra morții, a Luminii împotriva întunericului! Trebuie să avem credința că și viețile noastre vor reveni la normal vom scăpa de această ascundere a fețelor, a zâmbetelor!

Eu, când sunt întrebat cum îmi simt aprope sfânta cruce, respectiv cum o visez, cum cred în ea, declar cu bucurie că o văd fără corpus, simplă, curată și luminată! De ce? Deoarece CRED că a Înviat cel ce a suferit pentru noi! Nu trădarea, ura, interesele politice ori religioase de acum  le vom celebra peste 2 mii de ani, ci VIAȚA care a învins! De cruce este nevoie pentru neuitare și pentru a fi semn de călăuză și pavăză!

Cu aceste gânduri vă doresc tuturor sărbători cu har, luminate și liniștite alături de cei dragi, iar fraților de rituri orientale, un post al Paștelui binecuvântat!” (Vákár István)

Sursa Foto sus: Facebook/ Catedrala Sf. Mihail/ Lóránd Varkcs

Nici un comentariu

Scrie un comentariu