Închide

Parcul Feroviarilor se transformă în grădină cu lacuri și pasarele pietonale peste Someș cu peste 10 milioane de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 18, 2019 0 1562

Lucrările pentru amenajarea Parcului Feroviarilor (5,3 hectare) ar putea începe în toamna lui 2020, după cum estimează Primăria. Parcul ar urma să fie gata abia în 2 ani de zile, potrivit termenului de execuție estimat de proiectanți.

Lucrările de amenajare a parcului au fost evaluate la peste 10 milioane de euro, bani care acoperă pe lângă reamenajarea zonei efective a parcului și modernizarea arterei care deservește obiectivul, amenajarea ambelor maluri ale Someșului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș. Licitația pentru angajarea unui constructor urmează să fie lansată în primăvara lui 2020 potrivit estimărilor unor oficiali din Primărie.

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

„Avem estimările pentru proiect. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, potrivit contractului mai este o perioadă de două luni pentru predarea fazei DTAC – detalii tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Estimăm că proiectul tehnic complet îl vom avea undeva la finalul lunii februarie. După această etapă vom lansa licitația pentru lucrările de execuție iar dacă totul merge bine putem să începem șantierul de reamenajare a parcului Feroviarilor tot în 2020”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primărie. El a mai spus că, cel mai probabil în luna decembrie, proiectul final de amenajare a parcului va fi prezentat public în cadrul unei dezbateri care va avea loc în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică de la Casino.

Potrivit proiectanților de la Asiza, lucrările de modernizare a Parcului Feroviarilor au fost estimate la peste 10 milioane de euro (49,6 milioane lei, fără TVA) și cuprind, pe lângă reabilitarea efectivă a parcului, reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș dar și dotări.

Consilierii locali urmează să discute un proiect privind devizul investiției la ședința ordinară din 21 noiembrie.

În parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, platforme de relaxare, se vor construi un pavilion și 2 amfiteatre, se va defini un circuit coerent de alei, se vor face corecții de vegetație, se va monta un sistem modern de iluminat, dar și unul de irigații etc. Se vor monta bănci din lemn cu metal și beton aparent, rasteluri pentru biciclete, se va crea un loc de joacă și unul pentru fitness în aer liber, se vor monta coșuri de gunoi dar și cișmele de apă.

Strada Parcul Feroviarilor va fi reamenajată cu benzi pentru biciclete separate de vegetație joasă, trotuare cu jardiniere, borduri cu senzori de colectare a apelor pluviale ca pe strada Regele Ferdinand, plantații de tei argintiu pe ambele trotuare. Malurile Someșului, cel spre strada Traian și celălalt spre parc vor fi reamenajate natural cu alei din lespezi de piatră, amenajări peisagere și corecții de vegetație prin toaletări adecvate, mobilier urban, bolovani rotunjiți.

Cele două pasarele pietonale și velo se vor amenaja una spre strada Iuliu Coroianu iar cealaltă spre strada Spitalului urmând să creeze noi trasee de traversare a zonei spre Piața Gării.

Termenul de execuție este estimat la aproape doi ani de zile – 22 de luni.

  • author photo two

    Luminiţa Silea

    Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu