Închide

Până la demararea proiectului, vor să curețe de gunoaie cel mai mare parc dorit în Cluj-Napoca, Parcul Est

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2022 1 522

Împreună cu o echipă de voluntari și în parteneriat cu Direcția de Ecologie Urbană Cluj-Napoca, consilierii locali din opoziție au demarat o acțiune comunitară de colectare a deșeurilor din zona viitorului Parc Est. Acestă acțiune este programată sâmbătă 9 aprilie,  în perimetrul celui mai mare parc pe care administrația locală clujeană și l-a asumat să îl facă în oraș.
„Având în vedere că amenajarea Parcului Est va dura, cu siguranță, câțiva ani buni, propunem ca arealul generos pe care se întinde viitorul parc să fie încă de pe acum valorificat în interesul clujenilor iubitori de natură prin câteva măsuri provizorii minimale, solicitate deja de organizațiile de mediu, precum SOS Parcul Est și de societatea civilă: curățarea parcului de deșeurile aruncate ilegal și ecologizarea pârâului Becaș, montarea unei bariere care să limiteze circulația auto, montarea unor panouri de orientare minimale, interzicerea depozitării de moloz și materiale de construcții de către RADP, îndepărtarea autovehiculelor vechi depozitate lângă fosta pepinieră”, a atras atenția consilierul local USR Alexandra Oană.
Aceasta a anunțat că, împreună cu Primăria, voluntari și civici din oraș va avea loc o acțiune de ecologizare a perimetrul viitorului Parc Est, programată în 9 aprilie, la fața locului, de la ora 11.00.
Studiul de Fezabilitate și PUZ-ul pentru Parcul Est este în dezbatere publică până în 13 aprilie, prilej pentru toți clujenii să trimită observații legate de acest obiectiv major al orașului. În urma dezbaterii, SF-ul și PUZ-ul vor ajunge la vot în Consiliul Local, iar apoi vor fi demarate procedurile de expropriere și, cel mai probabil, în 2023, va fi lansată licitația pentru execuția proiectului.
Prima versiune de amenajare a Parcului Est rezultată după finalizarea studiilor de fundamentare de către câștigătorii concursului de soluții (Metapolis Architects, în asociere cu  Studio de peisaj Ana Horhat și  Atelier Mass, aceeași echipă care lucrează și la Parcul Cetățuia) a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri organizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei în noiembrie 2021. În discuție au intervenit riverani, utilizatori ai zonei, dar și activiști sau specialiști urbaniști. Cei care au luat cuvântul au cerut fie urgentarea proiectului, fie dezvoltarea unor noi zone sau funcțiuni în viitorul Parc. S-a militat și pentru protecția sporită prin transformarea acestui nou parc în arie naturală urbană protejată, pe modelul Parcului Văcărești din Capitală. S-a cerut o atenție sporită și pentru accesibilitatea velo, dar s-a și militat pentru ca zona să nu mai fie distrusă de gunoaie, moloz depozitat sau chiar garaje demolate de pe domeniul public și s-a recomandat proiectanților să aibă în vedere cum se va face întreținerea acestui parc, odată creat, încă din această fază premergătoare studiului de fezabilitate.
Cel mai mare parc al Clujului pregătit de Primărie pe 45,5 ha va cuprinde o zonă și mai mare (peste 52 de hectare și un studiu urbanistic pe 68,8 hectare) care va aduce amenajări sportive cu pavilion competițional, îmbinând aceste facilități cu o zonă naturală unică, protejată. Arhitectul Mircea Munteanu de la Metapolis Architects, cei care gestionează proiectul în urma concursului de soluții pe care l-au câștigat, a prezentat public, în cadrul dezbaterii organizate online de Centrul de Inovare și Imaginație Civică, pe un slide întreg echipa și studiile complexe făcute pentru crearea parcului și a recomandat aceeași grijă pentru zona naturală și de-a lungul pârâului Becaș dar și în zona adiacentă viitorului parc, care ar trebui impusă de Primărie tuturor dezvoltărilor imobiliare noi adiacente viitorului parc.
Vezi și: Ce au cerut clujenii în cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est, pregătit de Primărie pe aproape 60 de hectare și propus de Metapolis Architects din Belgia
Cum a fost gândit cel mai mare parc al Clujului: zonă sportivă cu pavilion competițional, caiac pe canele și zone naturale unice. Proiectul vine cu propuneri pentru amenajarea a trei parkinguri în zona adiacentă
sursă foto: Primaria Cluj/Facebook – simulare viitor parc Est

Un comentariu

  1. Sper sa nu am 90 cind va începe proiectul .Sâmbăta dim .e bine sa facem un pic de curățenie dar de la ce ora se începe și unde e locul de întâlnire dacă vreau sa particip

Scrie un comentariu