Închide

Deputatul Sabin Sărmaș a mutat la Cluj Napoca, pentru o săptămână, activitatea Comisiei parlamentare pentru tehnologia informației și comunicațiilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2022 0 366

Cluj Napoca este primul oraș din țară în care au venit să-și deruleze activitatea, pentru o săptămână, membrii Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților. În calitatea sa de președinte al acestei Comisii, deputatul liberal clujean Sabin Sărmaș arată că intenționează să schimbe modul de lucru al acestei comisii speciale parlamentare, pentru ca problemele din teritoriu să fie percepute în conformitate cu realitatea lor, mai ales că sectorul IT&C reprezintă unul dintre cele mai puternice domenii de dezvoltare a țării.

„Clujul este primul oraș în care ne-am deplasat împreună cu membrii Comisiei, iar întâlnirile pe care le-am programat au avut în vedere specificul orașului, respectiv vizite și discuții în cadrul universităților clujene, la companii de IT și organizații asociative, pentru a observa cum putem sprijini acest domeniu”, a explicat Sabin Sărmaș, în cadrul unei conferințe de presă.

Principalul subiect dezbătut a fost cel legat de provocările pe care le are mediul universitar în a livra absolvenți, specialiști adaptați nevoilor pieței, mai ales pentru domeniul IT&C. Sabin Sărmaș a apreciat că o solicitare concretă în acest sens vizează implementarea învățământului dual, care impune o modificare a Legii Educației.

„Există clar o lipsă de resurse umane, iar presiunea pieței va crește în continuare și cererea va fi tot mai mare. Companiile, în lipsă de forța de muncă bine pregătită, vor migra spre alte zone, iar acest lucru nu e de dorit dacă avem în vedere că domeniul IT va ajunge să ocupe 8% din PIB”, a spus Sărmaș, explicând că există lacune mari în sistemul de învățământ universitar, dat fiind că, de exemplu, specialiștii din cadrul unor companii de renume nu pot veni să predea în universități și să ajute la formarea studenților, dacă nu dețin doctorate.

„Un specialist dintr-o companie de IT dacă vrea să predea nu poate să o facă pentru că n-are doctorat. Este nevoie de o modificare a legii învățământului (…) Sigur că universitățile își fac parteneriatele lor cu diferite companii de IT, sigur să studenții fac și practică, parteneriate și proiecte comune există, dar ele nu sunt structurate, nu există un sistem integrat de pregătire care să asigure un flux de absolvenți cu pregătirea necesară în conformitate cu cerințele pieței din domeniu”, a subliniat Sărmaș.

În afara întâlnirii cu reprezentanții mediului universitar clujean, membrii Comisiei Parlamentare de IT&C au vizitat Innovation Park – CREIC, laboratoarele CGI & VFX, Design Development și Machine Learning &Automation, precum și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotropice și Moleculare.

Au avut loc mai multe dezbateri, găzduite de „ABC Incubator”, unde s-au analizat și efectele Legii interoperabilității.

Sabin Sărmaș a subliniat că se așteaptă că Legea Interoperabilității să fie adoptată în procedură de Urgență, până la încheierea actualei sesiuni parlamentare.

„Față de ceea ce s-a lucrat pe acest proiect de lege a interoperabilității avem o serie de observații privind componenta accesului la date, cum anume se va decide ce instituții vor acces la ce tip de date. Știu că s-au creat tot soiul de frici și de temeri pe subiectul acesta, dar nu există niciun temei pentru ele. Am încredere că forma pe care o vom depune în Parlament va reflecta cerințele beneficiarilor finali, privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea platformei naționale de interoperabilitate”, a transmis Sărmaș.

Negocierile la Conferința mondială a Plenipotențiarilor UIT vor fi mediate de Sabin Sărmaș

În cadrul sesiunii de dezbateri de la Cluj Napoca au fost prezenți și reprezentanți ai ANCOM, care au făcut o prezentare a Conferinței mondiale a Plenipotențiarilor UIT, eveniment găzduit de România în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022.

Deputatul Sabin Sărmaș a fost desemnat anul trecut, de Guvernul României, Chairman-ul Conferinței, având rolul nu doar de a media raporturile dintre miniștrii statelor membre ale UIT dar și a de a se asigura că negocierile vor aduce rezultate pentru sectorul IT&C, mai ales în contextul geo-politic actual, după ce Rusia a deschis războiul în Ucraina, știut fiind faptul că un reprezentant al Rusiei este candidat la președinția UIT, la fel cum este și un candidat al SUA. Iar alegerile pentru conducerea UIT vor avea loc tot în cadrul acestei Conferințe a Plenipotențiarilor UIT de la Bucrușeti.

Conferința Plenipotențiarilor UIT este un eveniment de importanță majoră pentru sectorul IT&C la nivel mondial, desfășurându-se o dată la 4 ani. Este cel mai important for de decizie al UIT și reunește reprezentanţii cu drept de vot ai administraţiilor statelor membre. În cadrul acesteia se stabilesc liniile generale ale politicilor Uniunii, se adoptă planurile strategice şi financiare pe următorii 4 ani şi se aleg membrii conducerii Uniunii, ai Consiliului UIT şi ai Comitetului pentru Reglementări Radio. La Conferinţă participă şi Membrii de Sector ai UIT, organizaţiile regionale de telecomunicaţii, organizaţiile interguvernamentale, Organizaţia Naţiunilor Unite şi agenţiile sale specializate, în calitate de observatori.

Conferinţa Plenipotenţiarilor oferă ocazia Statelor Membre UIT de a se reuni şi de a trasa liniile directoare pe care să le urmeze Uniunea în viitor pentru a-şi consolida poziţia în sectorul dezvoltării globale a tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor.

În cursul lucrărilor Conferinţei au loc şi alegerile pentru funcţiile de Secretar General, Secretar General Adjunct, pentru cei trei Directori ai Birourilor dedicate Sectoarelor de Radiocomunicaţii, Standardizare şi Dezvoltare, pentru membrii Comitetului pentru Reglementări Radio al UIT, dar și pentru statele membre ale Consiliului UIT.

sursa foto: Sabin Sarmas/PNL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu