Închide

Oricine poate salva o viață, dacă știe cum. 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă. Medicii SMURD îi învață pe clujeni manevrele de prim-ajutor

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 13, 2024 0 80

Oricine poate salva o viață, dacă știe cum – salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Cluj organizează duminică a 12-a ediție a Maratonului Resuscitării, în care îi învață gratuit pe clujeni cum pot salva o persoană aflată în stop cardio-respirator.

Astfel, următoarea ediție a maratonului are loc duminică 15 septembrie în zona Casino a Parcului Central ”Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, între orele 10 și 18. Maratonul Resuscitării este iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere. Proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază.

Medicii le transmit clujenilor că e important să participe la aceste cursuri, căci 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă. ”Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece”, spun aceștia. ”Având în vedere datele menționate mai sus, este lesne de înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția celor din jur. Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus”.

Astfel, publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale. Cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului. Atelierele încep succesiv şi se repetă întreaga zi, astfel încât participanţii au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă. Limba de predare principală este româna, însă se asigură predare şi în limbile engleză, germană şi maghiară.

Stopul cardio-respirator în afara spitalului este una dintre principalele cauze de deces în lume, fiind responsabilă de pierderea anuală a milioane de vieți. Dacă manevrele de resuscitare nu sunt inițiate prompt, în primele 6-7 minute de la instalarea stopului cardio-respirator (SCR), la nivelul creierului se produc leziuni ireversibile. Prin urmare, șansa de supraviețuire a victimei unui SCR este condiționată de masajul cardiac efectuat până la sosirea echipajelor medicale.

O altă cauză importante care duce la SCR este obstrucția cu un corp străin a căilor aeriene. Peste 100.000 de oameni mor anual în acest mod, înecați cu mâncare sau obiecte înghițite, iar cei mai mulți sunt copii. Aceste tragedii ar putea fi prevenite dacă părinții ar știi să acorde primul ajutor de bază, dezobstrucția de căi aeriene superioare, arată SMURD.

La nivel european, șansele de supraviețuire a unei persoane în urma unui stop cardio-respirator sunt de sub 8%.

Să adăugăm că la începutul anului trecut 80% dintre români – adică 4 din 5 – nu cunoșteau manevrele de resuscitare.

Să adăugăm că în urmă cu câteva zile viața unui bărbat a fost salvată, în Gherla, de un pompier SMURD aflat în timpul liber, care i-a aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor de urgență. Citește și:

Un pompier din Cluj aflat în timpul liber i-a salvat viața unui bărbat intrat în stop cardio-respirator în Gherla, care a căzut pe jos

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare