Închide

ORAȘUL PRIVAT. Alo, când preluați strada de sub pădure?

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2015 0 772

Discuțiile din birourile primăriei care se poartă de mai bine de doi ani de zile nu au adus încă o veste bună pentru riveranii de pe strada Edgar Quinet. Primăria negociază preluarea străzii cu un birou de avocatură care reprezintă compania care a primit aprobarea să construiască în pădurea Făget și a trasat pe planșe respectiva arteră în 2007. De la dosar lipseau la final de 2014 foarte multe acte. Chiar și așa, singurul optimist a rămas primarul care estima că anul acesta artera privată ar putea ajunge în patrimoniul primăriei.

Lobby din partea consilierilor, presuni ale asociațiilor de proprietari, întâlniri la primărie ale oficialilor cu avocați și peste doi ani de promisiuni pentru preluarea arterei care deservește blocurile din pădure, Egar Quinet. Fără un rezultat doar asigurarea primarului Emil Boc că preluarea e pe utima sută de metri.

Drumul a fost creat de compania Mănăștur Holding care deși a primit permisiunea să construiască în baza unei documentații de urbanism blocuri în pădurea Făget nu a fost și obligată să realizele infrastructura de accest la standardele unui oraș de cinci stele. Din 2007 când s-a aprobat documentația de urbanism, terenul a fost însă vândut pe bucăţi de beneficiarul documentaţiei către alţi investitori care au continuat să construiască, tot fără să li se ceară străzi cu asfalt și trotuare. Mănăștur Holdind a rămas proprietara terenului de sub artera Edgar Quinet, după cum a informat primăria.

 

Din 2012, la inițitiva unui consilier local, cauza riveranilor care s-au mutat pe artera Edgar Quinet a ajuns la primărie, oamenii fiind sătui să mai circule pe o arteră prostă, fără trotuare care iarna nu se deszăpezește. Atunci s-au început demersurile de preluare a arterei în domeniul public al primăriei.

La final de 2014, de la dosarul de preluare lipseu niște acte: planul de amplasament al drumului și suprapunerea drumul existent pe planșele din Planul Uurbanistic Zonal prin care a fost aprobat, o expertiză privind strarea actuală a drumului la care primăria și-a dat concursul să ajute, punctul de vedere al Mănăștur Holding cu privire la cine a efectuat lucrările și cine este proprietarul drumului, draftul de act de donatie al drumului care sa nu conțină obligația primăriei de a suporta contravaloarea realizării drumului în teren pe traseul prevăzut în documentațiile de urbanism. Dacă acestea vor ajunge la primăriei, se va putea promova o Hotărâre de Consiliu Local pentru preluarea străzii, promitea viceprimarul Gheroghe Șurubaru. Dosarul urmează să fie completat de Mănăștur Holding prin care se avocatură Nestor, Diculescu, Kingston Petersen din Brașov. Primarul Emil Boc susținea că preluarea este pe ultima sută de metri și că există șanse reale ca aceasta să fie preluată în patrimoniul primăriei.

Completările n-au ajuns încă la primărie

Viceprimarul Gheroghe Șurubaru a declarat pentru Actualdecluj.ro că în urma discuțiilor avute cu reprezentanții legali ai Mănăștur Holding de la finalul lui 2014 există promisiuni ferme că dosarul de preluare a străzii va fi completat. Deocamdată, a adăugat Șurubaru, actele cerute nu au fost înaintate primăriei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.