Închide

Omul de afaceri Daniel Dumitraș, care a omorât un tânăr pe trecerea de pietoni, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare – cu suspendare

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 13, 2021 0 1001

Curtea de Apel Cluj a admis apelul în cazul tânărului omorât pe trecerea de pietoni de un om de afaceri din Cluj, unde instanța inferioară a decis condamnarea la închisoare cu suspendare. Pedeapsa a fost mărită, dar a fost acordată tot cu suspendare.

Daniel Dumitraș e un om de afaceri din Cluj, condamnat la închisoare cu suspendare de către Judecătoria Cluj-Napoca după ce în vara anului 2019 a călcat un tânăr pe trecerea de pietoni și l-a ucis pe loc. Toate părțile din proces – între care și soția și părinții decedatului, și copilul minor al acestuia, prin mama sa – au atacat cu apel decizia Judecătoriei, la Curtea de Apel. Aceasta s-a pronunțat în urmă cu două zile iar decizia e definitivă.

Instanța a admis apelul, a mărit pedeapsa de la un an și jumătate de închisoare la trei ani, față de un an și jumătate decis de Judecătorie, dar condamnarea a fost decisă tot cu suspendare- pe o perioadă de probă de patru ani. Iată soluția pe scurt:

I.În baza art. 421 pct. 2 lit. a C. pr. pen. admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinţei penale nr. 858/06.11.2020 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează cu privire la cuantumul pedepsei aplicate, termenul de supraveghere și durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b și i C. pen. şi judecând:

Condamnă pe inculpatul Dumitraș Daniel Pavel, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192, alin. 1 şi 2 C. pen. cu aplic. art. 396 alin. 2 și 10 C. pr. pen. În temeiul art. 91 C. pen., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile art. 92 C. pen, menţinând celelalte dispoziții privind obligaţiile impuse pe durata termenului de supraveghere prin hotărârea atacată.

Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b și i (dreptul de a conduce vehicule) C. pen. pe o perioadă de 5 ani.

Face aplicarea art. 65, 66 alin.1 lit. a, b și i C.pen.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu contravin prezentei decizii.

Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului.

II. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C. pr. pen., respinge ca nefondate apelurile declarate de părţile civile DCD (Dubovici Cosmina, soția decedatului) şi DRB (Dubovici Rareș Bogdan, fiul decedatului-n.red.), prin reprezentant legal, inculpatul Dumitraș Daniel Pavel și partea responsabilă civilmente Generali România Asigurări S.A. împotriva aceleiași sentinței penale. Obligă partea civilă, inculpatul și partea responsabilă civilmente la plata sumei de câte 300 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 10 februarie 2021.


 

Daniel Dumitraș e milionarul care a omorât pe trecerea de pietoni un tânăr de 33 de ani care traversa strada Câmpul Pâinii, în urmă cu un an și jumătate. La sfârșitul anului trecut, după cinci înfățișări pe parcursul a doar câteva luni – căci dosarul a ajuns pe rolul instanței doar în vara anului trecut, deși faptele se petrecuseră cu un an mai devreme – , Judecătoria Cluj-Napoca a dat verdictul: un an și șase luni de închisoare pentru ucidere din culpă, pedeapsa complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce orice categorie de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de doi ani. Era o pedeapsă cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de doi ani.

actualdecluj.ro a solicitat motivarea deciziei Judecătoriei și a arătat care sunt motivele pentru care Dumitraș a primit închisoare cu suspendare: nu avea antecedente penale iar circumstanțele personale ale inculpatului arată că acesta era ”integrat social, implicat în proiecte umanitare, căsătorit, cu copii în întreţinere”. ”Instanţa are totodată în vedere faptul că accidentul s-a produs după parcurgerea unei distanţe extrem de scurte de la punerea în mişcare a autoturismului şi într-un timp foarte scurt de la acel moment. Pe de altă parte, instanţa reţine că ivirea unor astfel de situaţii sau împrejurări în care, într-un timp foarte scurt, poate fi pusă în pericol sănătatea sau viaţa pietonilor nu este o chestiune imprevizibilă sau foarte puţin probabilă, ţinând¸ într-o anumită măsură, de specificul activităţii de conducere a autovehiculelor”, a arătat Judecătoria Cluj-Napoca în motivarea deciziei. ”Nu în ultimul rând, instanţa va ţine cont de regretul autentic şi profund manifestat de inculpat pentru fapta săvârşită şi urmările acesteia”.

Imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins momentul accidentului arată cum patronul Coratim iese din parcare și virează la stânga pe banda continuă în imediata vecinătate a unei treceri de pietoni pe care se aflau două persoane. Șoferul a lovit un pieton, pe care s-a urcat cu mașina, și care a decedat în urma rănilor suferite.

Lui Dumitraș i s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Acesta le-a spus polițiștilor că nu l-a văzut pe pieton. De altfel, în fața instanței, acesta a recunoscut săvârșirea faptei și a descris împrejurările în care a avut loc accidentul. Din motivarea Judecătoriei:

Acesta a precizat că în momentul în care a efectuat virajul la stânga pentru a ieși cu autoturismul marca Jaguar din parcarea restaurantului nu a observat pietonii care erau angajați în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, a simțit doar o ușoară vibrare a mașinii și imediat a văzut că o persoană din partea stângă a mașinii a început să urle. În momentul în care a coborât jos din autoturism, a constatat că a acroșat un pieton care se afla sub roțile autoturismului său. Totodată, inculpatul a susținut că la ieșirea din parcarea nu există indicator rutier de obligare dreapta sau stânga, doar marcaj longitudinal simplu continuu care delimitează sensurile de mers, înainte și după trecerea de pietoni.

 

Citește și:

Cum a decis Judecătoria Cluj-Napoca să-l condamne la închisoare cu suspendare pe milionarul care a omorât un om pe trecerea de pietoni

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.