Închide

Cum a decis Judecătoria Cluj-Napoca să-l condamne la închisoare cu suspendare pe milionarul care a omorât un om pe trecerea de pietoni

Actualitate by Mihai Prodan - ian. 27, 2021 0 534

Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat cu suspendare pe omul de afaceri care a omorât un om pe trecerea de pietoni pentru că acesta a regretat fapta.

Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe omul de afaceri Daniel Dumitraș la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, în urmă cu două luni, dar decizia, nedefinitivă, a fost atacată cu apel de toate părțile implicate iar procesul la Curtea de Apel a fost fixat pentru 10 februarie.

Daniel Dumitraș e milionarul care a omorât pe trecerea de pietoni un tânăr de 33 de ani care traversa strada Câmpul Pâinii, în urmă cu un an și jumătate. La sfârșitul anului trecut, după cinci înfățișări pe parcursul a doar câteva luni – căci dosarul a ajuns pe rolul instanței doar în vara anului trecut, deși faptele se petrecuseră cu un an mai devreme – , Judecătoria Cluj-Napoca a dat verdictul: un an și șase luni de închisoare pentru ucidere din culpă, pedeapsa complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce orice categorie de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de doi ani. E o pedeapsă cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de doi ani.

actualdecluj.ro a solicitat motivarea deciziei instanței și arată care sunt motivele pentru care Dumitraș a primit închisoare cu suspendare: nu avea antecedente penale iar circumstanțele personale ale inculpatului arată că acesta era ”integrat social, implicat în proiecte umanitare, căsătorit, cu copii în întreţinere”. ”Instanţa are totodată în vedere faptul că accidentul s-a produs după parcurgerea unei distanţe extrem de scurte de la punerea în mişcare a autoturismului şi într-un timp foarte scurt de la acel moment. Pe de altă parte, instanţa reţine că ivirea unor astfel de situaţii sau împrejurări în care, într-un timp foarte scurt, poate fi pusă în pericol sănătatea sau viaţa pietonilor nu este o chestiune imprevizibilă sau foarte puţin probabilă, ţinând¸ într-o anumită măsură, de specificul activităţii de conducere a autovehiculelor”, arată Judecătoria Cluj-Napoca în motivarea deciziei. ”Nu în ultimul rând, instanţa va ţine cont de regretul autentic şi profund manifestat de inculpat pentru fapta săvârşită şi urmările acesteia”.

”Având în vedere lipsa antecedentelor penale şi celelalte circumstanţe personale evidenţiate mai sus şi recunoaşterea săvârşirii faptei, instanţa apreciază ca scopul pedepsei poate fi realizat şi fără privare de libertate”, este concluzia judecătorului.

Decizia a fost luată de Judecătoria Cluj-Napoca în 6 noiembrie anul trecut, cu drept de apel, ceea ce s-a și întâmplat – prima care a atacat decizia a fost soția defunctului, în 12 noiembrie, după care și inculpatul și asiguratorul, în 23 decembrie. Termenul a fost deja fixat, 10 februarie.

Imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins momentul accidentului arată cum patronul Coratim iese din parcare și virează la stânga pe banda continuă în imediata vecinătate a unei treceri de pietoni pe care se aflau două persoane. Șoferul a decis însă să vireze la stânga și a lovit un pieton, pe care s-a urcat cu mașina și care a decedat în urma rănilor suferite.

Lui Dumitraș i s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Acesta le-a spus polițiștilor că nu l-a văzut pe pieton. De altfel, în fața instanței, acesta a recunoscut săvârșirea faptei și a descris împrejurările în care a avut loc accidentul. Din motivarea instanței:

Acesta a precizat că în momentul în care a efectuat virajul la stânga pentru a ieși cu autoturismul marca Jaguar din parcarea restaurantului nu a observat pietonii care erau angajați în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, a simțit doar o ușoară vibrare a mașinii și imediat a văzut că o persoană din partea stângă a mașinii a început să urle. În momentul în care a coborât jos din autoturism, a constatat că a acroșat un pieton care se afla sub roțile autoturismului său. Totodată, inculpatul a susținut că la ieșirea din parcarea nu există indicator rutier de obligare dreapta sau stânga, doar marcaj longitudinal simplu continuu care delimitează sensurile de mers, înainte și după trecerea de pietoni.

Cum s-a produs accidentul:

Milionarul Daniel Dumitraș deține clădirea de birouri Coratim chiar pe strada Câmpul Pâinii, cu un restaurant din parcarea căruia ieșea când a provocat accidentul.

Dumitraș a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar și la o serie de pedepse complementare, între care interzicerea dreptului de a conduce  orice categorie de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de doi ani. Ca orice pedeapsă complementară, aceasta intră în vigoare doar în momentul în care sentința devine definitivă.

Citește și:

https://actualdecluj.ro/milionarul-care-a-omorat-un-barbat-pe-trecerea-de-pietoni-condamnat-la-inchisoare-cu-suspendare/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.