Închide

Omor într-o comună din Cluj, soțul a turnat benzină în capul soției care fuma, aceasta a luat foc instantaneu și a decedat în spital. ”A zbierat la noi că ne arată el nouă că ni-i pregătit nouă focul de mult, că în seara asta ne dă foc și o să ardem ca șobolanii”

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 18, 2021 0 1487

Omor într-o comună din Cluj, soțul a turnat benzină în capul soției care fuma, aceasta a luat foc instantaneu și a decedat în spital.

S-a întâmplat anul trecut în satul Mănășturel din comuna clujeană Cuzdrioara. Cazul, încadrat juridic ca violență în familie sub forma omorului calificat, a ajuns pe rolul instanței iar Tribunalul Cluj a dat verdictul în urmă cu două zile, nu înainte de a audia părțile implicate și a contura starea de fapt.

Incidentul s-a întâmplat în 25 iunie anul trecut, când inculpatul și soția sa se aflau la domiciliu alături de fiica celor doi și copiii acesteia. Bărbatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în regim de detenție. Decizia a fost luată joi, în 16 septembrie, și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Redăm din motivarea instanței creionarea stării de fapt: 

Pe parcursul zilei victima, fiica sa E_____ E______ E______ și cei doi nepoți au fost la cules de ciuperci, iar după ce s-au întors la domiciliu a izbucnit un conflict verbal între inculpatul B_____ B___ și fiica sa generat de vânzarea ciupercilor. În concret, inculpatul a fost nemulțumit de faptul că fiica sa a cerut două lădițe pentru ciuperci de la un vecin, iar inculpatul nu voia să dea vecinului ciuperci sau bani rezultați din vânzarea lor ca preț al „închirierii” lădițelor. Aspectul este oarecum important deoarece relevă latura extrem de avară a personalității inculpatului, care o consideră pe fiica sa vinovată pentru tot ceea ce s-a întâmplat ulterior, deoarece ea ar fi dorit să-și scoată tatăl din casă și să rămână cu tot ce acesta a dobândit pe parcursul vieții. Aceasta era cea mai mare temere a inculpatului; indiferent de variațiunile din declarații un lucru este constant și apare ca un laitmotiv – frica de a nu pierde casa și bunurile acumulate în detrimentul fiicei sale, prin ajungerea acestora în posesia ei sau distrugerea lor de către fiica sa și copiii acesteia. La întrebarea ulterioară a procurorului „De ce credeți că fiica dvs. susține că ați turnat benzină pe ea?” inculpatul a răspuns: „Pentru că vrea să rămână cu casa. Le trebuie avere. Voiau să ia casa care a aparținut părinților mei și nu au pus niciun ban ca să o renoveze. Tot acest eveniment a fost provocat de fiica mea, care m-a sfădit, iar soția mea s-a autoincendiat probabil supărată de acest incident.” – declarație suspect f. 96 d.u.p. vol. 1.

În același registru, la finalul declarației date la finalul judecății inculpatul a spus: „Din punctul meu de vedere fiica mea este vinovată pentru tot ceea ce s-a întâmplat și a făcut totul pentru bani. Ea a scos și banii de asigurare de la asociație care se dau în caz de deces familiei mortului și m-a mințit că nu i-a scos. Și ajutorul de înmormântare tot ea l-a scos și a încasat și banii pe care i-au strâns rromii când a murit soția mea ca să ajute familia.”

Revenind, disputa verbală s-a acutizat pe o temă conflictuală mai veche referitor la folosirea casei din spatele curții de către E_____ E______ E______ și familia acesteia – inculpatul dorea ca aceștia să plătească impozitul pentru casa în care locuiau, tot proprietatea inculpatului, dar folosită de fiica sa ori să plece cu toții de acolo și să nu mai facă gălăgie ori să nu distrugă bunurile din curte, iar atitudinea ostilă a inculpatului s-a manifestat și împotriva soției C_____ G_______, care încerca inițial să aplaneze conflictul dintre inculpat și fiica sa. Este relevant faptul că primul conflict a necesitat intervenția fratelui victimei – martorul O_____ O____, care l-a mustrat pe inculpat că la vârsta de 50 de ani nu știe să-și rezolve problemele din familie fără intervenție externă.

Cu ocazia primului conflict inculpatul ar fi avut o altercație cu fiica sa, motiv pentru care unul dintre minori ar fi scos un cuțit la el – aspect relatat și martorului N______ N____ (ajutorul șefului de post trimis de acesta la locuința inculpatului, la solicitarea inculpatului), fapt care l-a indignat la culme pe B_____ B___, în asemenea măsură încât l-a sunat pe șeful de post pentru a trimite polițiștii ca să-i evacueze fiica și pe familia acesteia, pe care nu mai suporta să îi vadă în curte căci nu voia să le lase lor casa. Inculpatul nu a solicitat intervenția polițiștilor pentru a aplana conflictul ci pentru a evacua pe fiica și familia acesteia din locuință, aspect ce rezultă din raportul întocmit de agent șef principal de poliție P__ C____ C_______, șeful de post pe care inculpatul îl cunoștea de mulți ani (f. 50 d.u.p.), care l-a trimis pe martorul S______ la locuința inculpatului.

Aceste aspecte sunt confirmate de declarațiile inculpatului, ale martorilor din familie audiați și de constatările organelor de ordine publică chemate să intervină în jurul orei 15:30.

Conflictul inițial a fost aplanat de polițiștii direcționați la fața locului. Cu ocazia acestei intervenții persoanele implicate nu prezentau urme vizibile de leziuni fizice și nici nu păreau sub influența alcoolului, aspecte constatate de polițistul N______ N____. (vol. I, f.43). Cu această primă ocazie victima C_____ G_______ i-a spus martorului N______ N____, înainte ca acesta să părăsească curtea, că toate cele întâmplate se datorează soțului ei, care vrea să-și evacueze fiica din imobilul unde locuiește, că a doua zi va merge la primărie ca să ceară divorțul pentru că nu mai poate conviețui cu soțul ei (vol. 1 f. 43).

Conflictul a fost suspendat o perioadă scurtă de timp, dar pe parcursul zilei starea conflictuală s-a reluat și a degenerat.

Între cele două părți B_____ B___ și E_____ E______-R______ a izbucnit din nou un episod conflictual similar, generat de inculpat și de dorința acestuia ca fiica și familia acestuia să părăsească locuința ori să i-o plătească, presărat ulterior cu injurii și reproșuri adresate reciproc.

În acest context tensionat, victima ar fi avut potrivit rechizitoriului o atitudine împăciuitoare și ar fi încercat să aplaneze situația și să tempereze comportamentul recalcitrant al inculpatului. În opinia instanței însă, mama a luat apărarea fiicei, aspect care l-a enervat și mai tare pe inculpat. Totul a culminat cu momentul în care victima a spus inculpatului că va divorța și că va vedea el că și fiica sa va avea parte din casă. Această afirmație, în contextul celor mai sus arătate, deoarece realizarea amenințării victimei era realmente posibilă și putea duce la intrarea ulterioară în posesia fiicei inculpatului a unei părți din averea acestuia, a scos din minți inculpatul, care a început să o lovească pe soția sa cu palmele peste cap și peste corp, la un moment dat, în urma unui pumn în piept, victima căzând la pământ. Martora E_____ E______ E______ a intervenit în apărarea mamei și l-a agresat pe tatăl ei, acesta a lovit-o la nivelul feței cu pumnul, lovitură ușoară, dar ea a reclamat că i-a scos ochiul, bătaia având loc în curtea din spate, între fânar și casa soților C_____. Sub acest aspect declarația martorei E_____ E______ E______ și a inculpatului, dată în faza de judecată, se coroborează.

În privința locului faptei, trebuie precizat că imobilul unde a avut loc altercația care a dus în final la incendierea victimei are forma unui pătrat, cele două case și anexele gospodărești fiind amplasate pe laturile acestuia. Astfel, în colțul din dreapta jos (fața spre stradă) se află poarta de acces și un nuc, urmat de-a lungul laturii drepte de trei anexe gospodărești – magazie, fânar, grajd, în colțul din dreapta sus fiind amplasată casa folosită de martora E_____ E______ E______, concubinul Ciucurean Doruț și cei doi copii. În colțul din stânga jos, în spatele gardului de la stradă se află casa de culoare vișinie folosită de soții C_____. În colțul din stânga sus se află toaleta și un garaj lipit de casa folosită de martoră, în fața toaletei căruța, în fața căruței o grămadă de balastru. Grămada de balastru se află în spatele casei de culoare vișinie. În mijlocul pătratului e spațiu liber. Incendiul a avut loc lângă grămada de balastru.

La momentul la care furia inculpatului a ajuns la apogeu, victima a spus fiicei ei că merge să își strângă lucrurile pentru că îl părăsește pe inculpat, la fel să facă și fiica sa. Ambele au intrat în casele pe care le foloseau pentru a-și strânge lucrurile, martora chemând și pe fiul ei mai mare să o facă.

Inculpatul B_____ B___ a urmărit victima și a continuat să se certe cu aceasta, context în care a lovit-o cu palmele la cap și la corp, în casă. E_____ E______-R______ a fost anunțată de minorul G________ G____-R_____-A_____ despre __________ fizică, a intervenit și i-a despărțit împiedicându-l pe inculpat să continue actele de violență (,,Mami hai repede că o omoară pe bunica în bătaie. Am fugit la ei în casă, mama era așezată pe pat, iar B_____ B___ o lovea în mod repetat peste cap și corp cu pumnii și cu palmele. ” – declarație E_____ E______-R______, vol. I, f.55).

Victima C_____ G_______ a ieșit din locuință, s-a deplasat în spatele casei în curte lângă grămada de balastru și a început să fumeze o țigară, plângând și continuând să se certe cu inculpatul, care era în casă. În acele momente E_____ E______-R______ stătea și fuma pe scările de la locuința sa, la o distanță de aproximativ 4 m de locul unde se afla victima și poziționată practic cu fața către aceasta (vol. I, f. 56).

Inculpatul B_____ B___, fiind sub imboldul unei stări accentuate de furie, a amenințat membrii de familie prezenți că le dă foc și că a pregătit acest lucru cu mai mult timp în urmă (,,B_____ B___ s-a enervat mai tare a ieșit din casă și a zbierat la noi că ne arată el nouă că ni-i pregătit nouă focul de mult, că în seara asta ne dă foc și o să ardem ca șobolanii” – declarație martor E_____ E______-R______, vol. I, f.55, în același sens declarând și minorul H________ H_____ în fața instanței). Concomitent cu aceste amenințări, inculpatul a adus dintr-o magazie (situată pe latura dreaptă a pătratului mai sus menționat, prima anexă dinspre stradă) o canistră din plastic în care avea benzină folosită pentru alimentarea drujbei.

În circumstanțele în care victima C_____ G_______ era în curtea interioară, lângă grămada de balastru și cu spatele la peretele casei sale, stând pe sol în șezut sau ,,pe vine”, unde anterior momentului a fost văzută că fuma, inculpatul B_____ B___ s-a îndreptat către ea și a turnat pe corpul victimei o cantitate însemnată din substanța inflamabilă aflată în canistră. Concomitent cu turnarea combustibilului, acesta a luat foc instantaneu generând combustia corpului și a vestimentației victimei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu