Închide

Trenul cu garnituri din toată Europa, care străbate toată Uniunea Europeană, sosește diseară la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 18, 2021 0 165

Trenul cu garnituri din toată Europa, care străbate toată Uniunea Europeană, sosește diseară la Cluj.

Trenul Connecting Europe Express sosește diseară în gara din Cluj, sosirea e programată pentru ora 18.23. Trenul a ajuns ieri în România, iar timp de trei zile, până mâine, străbate țara pe relația Giurgiu, București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea și Arad.
Trenul Connecting Europe Express a pornit din Lisabona în 2 septembrie și are ca destinație finală capitala Franței, Paris, unde va ajunge pe 7 octombrie. Pe parcursul călătoriei sale, trenul oprește în peste o sută de localităţi din 26 de ţări.

Trenul Connecting Europe Express este un proiect unic realizat prin implicarea Comisiei Europene, Comunității Europene a Căilor Ferate și a Societăților de Infrastructură (CER), operatorilor feroviari europeni, administratorilor de infrastructură și a numeroși alți parteneri la nivel comunitar și local.

Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021, a plecat din gara Lisabona în 2 septembrie.  Trenul va opri în peste 100 de localități din 26 de țări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20 000 km iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE. În România, trenul oprește și în Cluj-Napoca, diseară și rămâne în oraș o jumătate de oră înainte de a se îndrepta spre Oradea și apoi spre Ungaria.

Vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene. Unul dintre acestea, oferit de MAV (Ungaria), va găzdui o expoziție mobilă. Trenul va mai fi dotat cu un vagon pentru conferințe oferit de SNCF, Franța, două vagoane standard oferite de societățile de cale erată din Germania și Elveția, un vagon-restaurant oferit de societatea de cale ferată din Italia și unul de dormit, oferit de compania omoloagă din Austria. Trenul iberic care călătorește între Portugalia și Spania a fost oferit de operatorul spaniol Renfe, iar trenul baltic este operat de Lituania LTG.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu