Oficial: UDMR a găsit un nou viceprimar
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 01, 2017 0 892
UDMR Cluj s-a decis și a făcut o propunere pentru postul de viceprimar al Clujului, lăsat vacant prin demisie de Anna Horvath. Așa cum a anunțat Actualdecluj.ro, a fost nominalizată, Olah Emese, singurul consilier din plenul local aflat la al doilea mandat.
UDMR a făcut scut în jurul viceprimarului Anna Horvath, încă din octombrie anul trecu,t când aceasta a intrat sub lupa procurorilor DNA pentru fapte de corupție. Liderii partidului au susținut-o necondiționat și au adresat public mesaje împotriva procurorilor, mizând pe nevinovăția acesteia. Horvath nu și-a mai putut exercita funcția de viceprimar, fiind pusă sub control judiciar, însă ea a rămas consilier local. Până în prezent, partidul nu a nominalizat un alt viceprimar. La finalul acestei săptămâni, UDMR Cluj s-a decis: avocata Olah Emese va fi propusă pentru a ocupa funcția de viceprimar. Aceasta are cinci ani de experiență în Consiliul Local și a spus că e pregătită să servească intereseze maghiarilor din Cluj, sub coordonarea Annei Horvath care a rămas în Consiliul Local ca simplu consilier.
Cluj-Napoca rămâne fără viceprimar UDMR. Cine îi va lua locul
Cine o înlocuiește pe Anna Horvath? De ce mai are Boc nevoie de maghiari
Propunerea ca Olah Emese să fie noul viceprimar al Clujului va fi făcută la ședința Consiliul Local din 4 aprilie, urmând să fie supusă votului consilierilor. Tot la această ședință urmează să fie validat și consilierul local care va lua locul lui Csoma Botond, demisionar de anul trecut când a fost ales deputat în Parlamentul României: Daniel Nistor, inginer, următorul pe listele UDMR de la alegerile locale.
Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Horvath (sub control judiciar) anul acesta pentru fapte de corupție. Horvath e acuzată că a traficat pe lângă funcționarii din primărie influență pentru milionarul Fodor Zsolt de la care a primit abonamente la festivalul de muzică Untold pe care le-a dat voluntarilor din campania electorală din iunie 2016.
În plus, mai există și o sesizare de la Agenția Națională pentru Integritate (ANI) prin care Horvath a fost găsită în conflict de interese. ANI a informat DNA și Primăria că în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, Horvath a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia aceasta deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.
Având în vedere că nu a primit câștig de cauză în procesul pentru ridicarea măsurii controlului judiciar, dar și cu noile acuze privind conflictul de interese, Anna Horvath a anunțat deja în 9 martie că își va da demisia din funcție. Ea a motivat căde cinci luni de zile este sub control judiciar și nu mai are nicio sursa de venit. În 20 martie și-a dat demisia din funcția de viceprimar, aceasta urmând să activeze ca vicepreşedinte executiv al UDMR pe probleme de administraţia locală. Consiliul Local a luat act de demisia Annei Horvath la ședința din 21 martie. Atunci, UDMR n-a făcut nicio propunere pentru poziția de viceprimar. Anna Horvath va rămâne în continuare consilier local.
Viceprimărița Clujului, suspectată de conflict de interese. Pe fir intră din nou DNA