Închide

Viceprimărița Clujului, suspectată de conflict de interese. Pe fir intră din nou DNA

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - feb. 28, 2017 0 373

Anna Horvath, viceprimar suspendat în Cluj-Napoca, este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese. În același timp a fost sesizată și Direcția Națională Anticorpție din Cluj. Anna Horvath mai este cercetată, de asemenea, pentru trafic de influență.

Atfel, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia aceasta deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.

Anna Horvath a încălcat, astfel, legislația privind conflictul de interese atât în materie administrativă în raport cu dispozițiile art.70 din Legea nr. 161/2003 potrivit căruia:

„Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative” coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 potrivit căruia: „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local” și cu dispozițiile art. 77 din Legea nr. 393/2004 potrivit căruia: „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă. Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al şedinţei”, cât și în materie penală, în raport cu dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în comunicatul Agenției Naționale pentru Integritate.

Anna Horvath este trimisă în judecată de procurorii DNA Cluj pentru fapte de corupție – și-ar fi folosit influența pe lângă funcționarii din primărie pentru a urgența aprobarea unui proiect urbanistic al unui om de afaceri, iar în schimb ar fi primit de la acesta abonamente la un festival pentru voluntarii din campania pentru alegerile locale din iunie 2016. De anul trecut, ea este supendată din funcția de viceprimar și și-a luat concediu fără plată. A atacat măsura controlului judiciar, însă nu a primit câștig de cauză. O ultimă cale de atac împotriva respectivei măsuri se mai judecă încă la Înalta Curte.

Despre acțiunea ANI, Horvath a spu, după participarea la ședința Consiliul Local din 28 februarie, că este un caz atipic și că până la ea ANI n-a făcut niciun fel de informare către DNA. În plus, toate azuzele pe care cei de la integritate i le-ar aduce reprezintă neluarea în calcul datelor reale: a dețint contract civil cu Sapientia între 2008-2010 și a demisioant din asociația Claudiapolis când a fost aleasă viceprimat al municipiului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare