Închide

Sub control judiciar de 5 luni, viceprimărița Clujului își anunță demisia. Și-a găsit deja următorul job. Kelemen, atac la procurori: „dacă procurorii ar fi avut dovezi solide demult am fi depășit această fază”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 09, 2017 0 605

Viceprimărița Clujului, prima femeie viceprimar din istoria orașului, își depune demisia la următoarea ședință a Consiliului Local. Anunțul a venit chiar de la ea, în urmă cu puține momente.

Horvath a organizat azi o conferință de presă – la sediul UDMR, formațiune politică din care face parte, la trei zile după ce recursul său la măsura prelungirii controlului judiciar a fost respins. În aceste cinci luni de control judiciar Horvath nu și-a putut exercita funcția de viceprimar și a anunțat că își ia concediu fără plată. „Se împlinesc cinci luni de când s-a instituit pentru mine interdicția de a-mi exercita funcția. Controlul judiciar s-a prelungit de două ori consecutiv, ultima e definitivă prin respingerea contestației mele în 6 martie. În aceste cinci luni am fost în concediu fără plată, care a însemnat practic că nu am avut niciun venit”, a spus ea. „Această situație a purtat toate restricțiile de incompatibilitate cu toate formele de ocupare. Această interdicție ce mi se impune și care nu are nicio limită juridică, legală sau rațională aș putea spune, mă conduce la concluzia și la decizia că nu mai pot să-mi asum această stare de fapt, deci în următoarea ședință a Consiliului Local, conform prevederilor legale, îmi înaintez demisia din funcția de viceprimar”.

„După 20 de ani împoliniți  luna trecută în administrația publică românească, te trezești într-o dimineață că ești, din motive pe care nu le cunoști, printre pericolele de maximă siguranță națională, acest lucru în sine dacă nu se clarifică pentru mine e o premisă pe care cred că nu se poate clădi mai departe o relație de conlucrare și încredere reciprocă”, a încheiat ea.

Horvath și-a asigurat oricum deja următorul loc de muncă: va fi vicepreședinte UDMR pentru relația cu autoritățile locale. Propunerea a venit de la președintele formațiunii, Kelemen Hunor. „După următoarea ședință a Consiliului Local, când demisia va fi înregistrată, am rugat-o și a acceptat să fie vicepreședinte executiv în relația cu autoritățile locale. E o funcție ce nu e ocupată de aproape un an. Avem nevoie de un om care cunoaște această zonă a administrației locale. E o persoană care înțelege și problemele comunităților locale și găsește soluții eficiente și realizabile”, a spus Kelemen.

Ca de obicei de când Horvath se află în această situație de a fi cercetată penal, președintele UDMR, și el clujean, i-a luat apărarea azi într-o conferință de presă și a acuzat procurorii că, dacă ar fi avut dovezi solide, nu ar fi prelungit starea cercetării judiciare pentru Horvath. „Nu există niciun raționament pentru care nici după 5 luni să nu o lași pe dna Horvath să se întoarcă la locul de muncă și să îndeplinească funcția de viceprimar al municipiului. Nu există niciun raționament în acest moment pentru această interdicție, sunt convins că procurorul după bunul plac poate prelungi această interdicție fără nicio limită. În aceste condiții dna Horvath a luat această decizie pe care am înțeles-o și o susțin, dar trebuie să vă spun că a fost un viceprimar extraordinar de bun, a fost un lider al comunității locale în perioada cât a fost viceprimar dar și în perioada cât a activat în diferite domenii publice 20 de ani. Putem discuta mult despre acest dosar, dacă procurorii ar fi avut dovezi solide demult am fi depășit această fază. Eu consider că această interdicție de a se întoarce la locul de muncă înseamnă discreditarea persoanei doamnei Horvath”.

Horvath Anna a fost trimisă în judecată fiind cercetată sub control judiciar – ceea ce înseamnă între altele că nu-și poate exercita funcția în care procurorii spun că ar fi comis faptele de corupție. Omul de afaceri Fodor Zsolt a fost și el trimis în judecată în același dosar, e acuzat de spălare de bani și cumpărare de influență și cercetat în stare de libertate.

Procurorii o acuză pe Horvath că din februarie până în mai și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. “Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire”, explică procurorii, care adaugă că în 13 mai Anna Horvath i-ar fi cerut lui Fodor 60 de abonamente la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere voluntarilor care o sprijineau în campania electorală de la alegerile locale. “Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, explică procurorii, adăugând că au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține viceprimăriței.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare