Închide

O selecție de portrete realizate în anii ’60 și ’70 la Cluj vrea să arate modul în care între intelectualitatea din fotografii și cea actuală s-a produs o ”ruptură istorică”

Cultură by Actual de Cluj - nov. 13, 2023 0 236

O inedită selecție de portrete realizate în anii ’60 și ’70 de cunoscutul fotograf clujean  Deák Ferenc poate fi vizitată într-o expoziție care se deschide peste câteva zile la Cluj și care vrea să arate modul în care între intelectualitatea din fotografii și cea actuală s-a produs o ”ruptură istorică”.

Expoziția ”Exerciții informale” propune o serie de intervenții, comentarii și intersectări despre reprezentarea intelectualității în timpul societății de clasă, având la bază portretul ca gen fotografic. ”În ultimele șase luni, echipa noastră de proiect a digitalizat integral colecția de fotografii, aflată în Arhiva Minerva, realizate de Deák Ferenc, fotograf clujean activ pe scena locală în anii 1960-70. Din cele câteva sute de portrete ale unor reprezentanți ai intelectualității locale sau regionale, am selectat aproximativ o sută de imagini și le-am developat în laborator, utilizând negativele originale. În aceste portrete putem vedea scriitori, artiști, medici, actori și, în general, categorii profesionale care s-ar înscrie, considerăm noi, în clasa intelectuală”, arată curatorii.
Acestor fotografii li se alătură o serie de portrete de teracotă realizate de sculptorul Benczédi Sándor care oferă alte posibilități de problematizare a intelectualității. Aceste sculpturi au fost publicate în revista ”Utunk”, în rubrica ”Sculpturi la marginea drumului”,  unde puteau fi văzute de zeci de mii de oameni. ”Primul contact al publicului de atunci cu aceste sculpturi a fost probabil exclusiv prin fotografiile din revistă arată aceștia. Din cele circa 200 de portrete cunoscute, Ladó Ágota a selectat 20 de portrete care sunt prezentate astfel încât vizitatorul să fie cel privit de intelectualii de odinioară.
”Factorul cel mai important în alegerea acestor portrete ca punct de plecare în construirea expoziției a fost tocmai recunoașterea rupturii istorice dintre intelectualitatea din portrete și cea actuală. Portretele expuse dobândesc importanță prin faptul că ele par a imortaliza statusuri și roluri ale intelectualității pe care astăzi nu le mai regăsim la fel. Ne interesează felul în care a fost și este reprezentată această clasă, cum a acționat în interiorul ei însăși ori în relație cu societatea și cu puterea politică. Pentru elaborarea și, în general, punerea unor asemenea întrebări am invitat în proiectul nostru artiști, cercetători și jurnaliști, care documentează, prelucrează și mediază informația relevantă, făcându-și publice comentariile și observațiile”, arată aceștia.

Expoziția va fi vernisată joi la ora 18 pe Napoca 16, în spațiul artistic Aluvial. Aici pagina evenimentului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu