Închide

O scriitoare clujeancă la Târgul Internațional de Carte de la Londra, unul dintre cele mai mari din Europa

Cultură by Actual de Cluj - apr. 13, 2016 0 228

O scriitoare clujeancă la Târgul Internațional de Carte de la Londra, unul dintre cele mai mari din Europa: e vorba de Ruxandra Cesereanu, care ieri a avut una dintre intervențiile la inaugurarea oficială a standului României la târg.

România și-a deschis standul de la târg ieri iar deschiderea a inclus o lansare de carte multiplă, a volumelor semnate de autori români publicate în limba engleză în ultimul an, organizată la Librăria Waterstones din centrul Londrei. La unaugurarea oficală de la târg au vorbit diverși oficiali, dar și scriitori români și britanici, traducători, editori, agenți literari și alți profesionişti din lumea editorială.

De cealaltă parte, evenimentul literar de la Librăria Waterstones de lângă Piccadilly Circus, a adus față în față doi dintre reprezentanții de seamă ai curentului oniric în literatura română, ce aparțin unor generații cu viziuni diferite: Dumitru Țepeneag, invitat pentru lansarea traducerii romanului “The Bulgarian Truck” (Dalkey Archive Press), și clujeanca Ruxandra Cesereanu, cu versiunea engleză a romanului “Angelus” (Lavender Ink). Au mai luat parte Alistair Ian Blyth, traducătorul ambelor volume, editorul John O’Brien, fondatorul Dalkey Archive Press, Susan Curtis-Kojakovici, editoarea volumului “Diary of a Short-Sighted Adolescent” de Mircea Eliade (Istros Books), care urmează să facă, în seara acestei zile, obiectul dezbaterii centrale din programul românesc la Târgul londonez, și Bogdan Popescu, directorul CNC, care a vorbit despre o apariție recentă a Editurii Institutului Cultural Român, antologia de proză SF în limba engleză “Worlds and Beings”.

Între altele ieri Ruxandra Cesereanu a citat modelele literare ce i-au influențat proza, dintre care cel mai des a revenit numele lui Mihail Bulgakov, ci și referințe din film și artele plastice, precum Andrei Tarkovski și Salvador Dali, iar la final a dezvăluit că visează să scrie un roman pornind de la tablourile lui Caravaggio.

Programul românesc continuă diseară, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, cu dezbaterea în jurul personalității lui Mircea Eliade, la care au fost invitați profesorii Sorin Alexandrescu, Florin Țurcanu și Bryan Rennie, împreună cu traducătorul cărţii, Christopher Moncrieff, și editoarea Susan Curtis-Kojakovic. Evenimentul va fi însoțit de vernisarea expoziţiei “Eliade în fotografii şi cuvinte”, menită să pună în lumină, printr-un colaj de fotografii vechi, cărți, manuscrise și fragmente reprezentative momente din viaţa acestuia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare